April

April

De lente: Yay!

Na alle zware stoofpotten, kolen en wortelgewassen ben ik altijd wel weer toe aan een knapperige salade met verse kruiden. En… de eerste asperges komen eraan! De tweede donderdag van april wordt officieel het aspergeseizoen in Nederland geopend. Met asperges maak je ook een heerlijke salade,  onderaan de pagina vind je een recept hiervoor.

Asperges zijn gezond, bevatten veel vitaminen, mineralen, vezels, maar ook het anti-oxidant glutathion, wat een belangrijke ontgifter is, daarnaast ook zwavelsporen wat je ook ruikt in de urine na het eten ervan.

Seizoensgroenten

  • aardappelen
  • andijvie
  • asperges
  • bloemkool
  • groene selderij
  • paddenstoelen
  • prei
  • raap
  • raapstelen
  • radijs
  • rode biet
  • spinazie
  • uien
  • witlof 

Aspergesalade:

Ingrediënten  voor 2 personen

50 gr rucola 
5 witte asperges, beetgaar gekookt
5 groene asperges, beetgaar gekookt
2 handjes groene erwtjes, geblancheerd
groene kruiden: platte peterselie en bieslook
2 zachtgekookte eieren
parmezaanse kaas (grove schilfers)

Dressing:
2 el sesamolie
2 el olijfolie
3 el witte balsamico
wat citroensap
peper & zout
Bereiding
Schil de witte asperges met een dunschiller. De groene asperges hoef je niet te schillen, daarvan breek je enkel het onderste stukje af. Zet een pan met ruim water op het vuur en voeg er een snuifje zout aan toe. Leg de geschilde asperges in het water en breng het water tot net bij het kookpunt. De witte asperges zijn gaar in 5 à 10 minuten afhankelijke van de grootte. De groene asperges hebben minder lang nodig dus voeg ze na enkele minuten bij de witte asperges. Om asperges te koken, kan je het beste het vuur afzetten als het water kookt en ze 5 à 10 minuten laten rusten in het warme water. Even testen of ze al gaar zijn. Schep de asperges uit het water en laat ze rusten op keukenpapier.

Je kunt hetzelfde water gebruiken om de erwten te blancheren. Deze hoeven maar enkele minuten in kokend water en ze zijn klaar. Giet de erwtjes af.

Voor de dressing:

Meng alle ingrediënten in een mengschaaltje. Kruid met peper en zout van de molen.
Neem een slakom en doe er de gewassen sla en rucola in. Kruid met wat peper en grof zout (fleur de sel) en een beetje citroensap. Hak de groene kruiden fijn en doe bij de salade.
Snij de asperges in schuine stukjes en doe ze bij de salade meng de dressing erdoor. 
Strooi de parmazaanschilfers over de lauwe salade en leg de gekookte eieren bovenop de salade.

Lekker als lunchgerecht

Geef een reactie