bijgerechten

bijgerechten

Ingelegde rodekool

Ingrediënten:

  • 1 rodekool, fijngesneden
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 2 el Keltisch zeezout
  • 100 ml rode wijnazijn/appelazijn/melkwei
  • 1 el molasses/palmsuiker
  • 1 el korianderzaad
  • 1 el mosterdzaad
  • 3 kruidnagels
  • stuk verse gemberwortel
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 zure appels (boskoop/goudrenette)

Bereiden

Leg de kool en de ui in een kom, voeg het zout toe en meng alles goed. Leg het mengsel in een vergiet dat op een kom staat en laat het een nacht uitlekken. Spoel het zout er de volgende dag af, laat de groenten goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Breng in een pan de azijn, suiker, specerijen en laurierblaadjes aan de kook, voeg nu nog wat zout toe. Haal de pan van het vuur en laat de azijn afkoelen. Verwijder het klokhuis van de appelen en snijd ze in plakjes. Leg ze om en om met de kool en de ui in gesteriliseerde weckpotten. Schenk de afgekoelde azijn erover. Laat minimaal één week op kamertemperatuur staan en dan bewaren op een koele, donkere plek.

Piccalilly:

Ingrediënten:

  • 1 grote bloemkool
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kzz
  • 1 theelepel palmsuiker/black molasses
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 4 theelepels kurkuma
  • 6 theelepels mosterd
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram broccoli
  • 250 gram winterwortel
  • 200 gram zure augurken (geen zoet-zure vanwege de toegevoegde suiker)
  • 250 ml biologische witte wijnazijn/appelazijn

Bereiding:
Snijd de bloemkool in roosjes, kook deze in 8 minuten gaar en giet af.
Snijd de ui, broccoli, worteltjes en knoflook in zeer fijne blokjes.
Breng de azijn met de klein gesneden groenten aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de pan.
Snijd de augurken in fijne blokjes.
Voeg in de keukenmachine de bloemkool, olijfolie, suiker, zout, peper, gemberpoeder, kerriepoeder, kurkuma en mosterd samen en mix het geheel tot een gladde massa.

Neem een grote mengkom en doe hierin de bloemkoolmix, de augurken en de gekookte groenten (inclusief de azijn waarin ze gekookt zijn). Meng het geheel goed door.
Gebruik weckpotten of lege jampotten om de piccalilly in te bewaren. Maak de potten goed schoon met heet water en soda. Bij voorkeur de potten en deksels daarna nog even uitkoken en op zijn kop op een schone theedoek zetten.