Fermenteren

Fermenteren

Lekker en gezond

Fermenteren is weer hip!

Trouw – artikel groot

Fermenteren is een bereiding van voedsel door micro-organismen die  het eten lekkerder, langer houdbaar en makkelijker verteerbaar maakt.

Onze voorouders gebruikte de techniek om voedsel te bewaren. Olijven, zuurkool, augurken en ingelegde citroenen zijn bekende voorbeelden. Maar we eten ook nu nog voortdurend gefermenteerde producten. Yoghurt, chocola, salami, kaas, sojasaus, bier, wijn zijn allemaal gefermenteerd.

Het is niet alleen de houdbaarheid die fermenteren interessant maakt, dat blijkt ook steeds meer uit nieuw onderzoek. Fermenteren maakt voedingsstoffen zoals mineralen beter opneembaar. Vitaminen blijven behouden en ook op culinair vlak zorgt het voor interessante smaken. Smaken die in onze kant en klaar keuken dreigen te verdwijnen.

Magie

Het meeste dat je nodig hebt om te fermenteren zit al in de groenten zelf. Kool bevat, net als veel andere soorten groente en fruit, van nature de melkzuurbacteriën die je nodig hebt voor fermentatie, ook wel lacto-fermentatie genoemd. Zolang er geen zuurstof bijkomt, kunnen deze micro-organismen zo toenemen dat ze de groei van andere aerobe bacteriën – die ziektes verwekken (pathogenen) of bederf veroorzaken – tegengaan.

Fermenteren voegt iets toe aan de groenten, het geeft smaak, maakt het langer houdbaar, beter te verteren én gezonder. Gefermenteerde groente stimuleert een gezonde darmflora en vergroot zo onze weerstand. Een groot gedeelte van onze weerstand bevindt zich namelijk in onze darmen. Het belang van een goede darmflora raakt ook steeds meer over bekend. Kortom alle reden om weer de keuken in te duiken of eens een van mijn cursussen te volgen en deze oude kunst weer onder de knie te krijgen.