Goede basis ingrediënten

Goede basis ingrediënten

Zorg dat de basis van je maaltijd bestaat uit de beste ingrediënten die de natuur te bieden heeft.

Wat moet ik nu eten?

Eet wat je smaakt en houdt rekening met de volgende richtlijnen:

  • Schrap zoveel mogelijk bewerkte voeding oftewel voedingsproducten uit je menu.
  • Kies voor kwaliteit! en kies voor biologische voeding en streekproducten: kijk hier voor adressen.
  • Vermijd geraffineerde suiker! Gebruik beperkt koudgeslingerde honing, palmsuiker of molasses.
  • Vermijd geraffineerd zout, gebruik Keltisch zeezout, dit bevat zeer veel mineralen.
  • Gebruik goede vetten: avocado’s, extra vierge olijfolie, koudgeperste noten olie, biologische vierge kokosolie en rode palmolie en volle rauwmelkse zuivel  (yoghurt, kwark, kefir, boerenkaas), eigeel of niervet/reuzel (van grasgevoerde dieren).
  • Vermijd margarine en kies voor roomboter.
  • Bak op hoge temperatuur altijd in verzadigde vetten zoals kokosolie, palmolie, ghee (geklaarde roomboter) of niervet/reuzel.

 

Mijn twee absolute favoriete onderdelen, superfood voor de darmen

Andere Toppers

  • Gebruik (Keltisch) zeezout of biologische bouillon(zelfgemaakt) als smaakmaker
  • Vul je voedingspatroon aan met hoogwaardige kwaliteit (biologische) eiwitten, zoals eieren van kippen die buitenlopen, grasgevoerd vlees, wilde vis, volle kwark, yoghurt en wat ongebrande noten, zaden en pitten (geweekt).
  • Voeg verse tuinkruiden toe aan je gerechten, deze zitten boordevol werkzame stoffen, vitaminen en mineralen en zijn heel smakelijk.
  • Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde granen, gebruik bij voorkeur quinoa, boekweit, basmatirijst en gierst, eventueel teff, kamut, amarant, rogge, spelt en zorg dat deze op de juiste wijze zijn geprepareerd (kiemen, fermenteren bv dmv zuurdesem).
  • Gebruik zuur fruit, zoals zure appelen, bosbessen, kiwi, rode bessen, cranberry’s, bramen en frambozen.
  • Maak gebruik van kleur in je gerechten door kleurrijke groenten en fruit, bloesem en kruiden toe te voegen.
  • Als je voor vlees of vis kiest zorg dan dat je (biologisch) grasgevoerd vlees * kiest of voor wilde vis met msc logo.
  • Vervang pasta en brood door meer groenten.
  • Maak gebruik van seizoensgroenten  en fruit

zie recepten pagina voor praktische uitwerking.

 *Grasgevoerd vlees: Dit zijn de dieren die in natuurgebieden leven waarvan het overschot aan stiertjes wordt geslacht. Runderen die in natuurgebieden grazen, waarvan dus de kalfjes altijd bij hun moeder hebben gedronken. Zij worden niet  bijgevoerd met krachtvoer, granen, soja en er wordt geen antibiotica gebruikt. Dit is wat we 100% grasgevoerd vlees kunnen noemen.

4 gedachten over “Goede basis ingrediënten

  1. Bedankt Tanja voor deze super info, er zouden meer mensen moeten zijn dit delen, want hierdoor wordt de gezondheid alleen maar beter, Oer eten zo gezegd!

Reacties zijn gesloten.