Goede basis ingrediënten

Goede basis ingrediënten

Zorg dat de basis van je maaltijd bestaat uit de beste ingrediënten die de natuur te bieden heeft.

Wat moet ik nu eten?

Eet wat je smaakt en houdt rekening met de volgende richtlijnen:

  • Schrap zoveel mogelijk bewerkte voeding oftewel voedingsproducten uit je menu.
  • Kies voor kwaliteit! en kies voor biologische voeding en streekproducten: kijk hier voor adressen.
  • Vermijd geraffineerde suiker! Gebruik beperkt koudgeslingerde honing, palmsuiker of molasses.
  • Vermijd geraffineerd zout, gebruik Keltisch zeezout, dit bevat zeer veel mineralen.
  • Gebruik goede vetten: avocado’s, extra vierge olijfolie, koudgeperste noten olie, biologische vierge kokosolie en rode palmolie en volle rauwmelkse zuivel  (yoghurt, kwark, kefir, boerenkaas), eigeel of niervet/reuzel (van grasgevoerde dieren).
  • Vermijd margarine en kies voor roomboter.
  • Bak op hoge temperatuur altijd in verzadigde vetten zoals kokosolie, palmolie, ghee (geklaarde roomboter) of niervet/reuzel.

 

Mijn twee absolute favoriete onderdelen, superfood voor de darmen

Andere Toppers

  • Gebruik (Keltisch) zeezout of biologische bouillon(zelfgemaakt) als smaakmaker
  • Vul je voedingspatroon aan met hoogwaardige kwaliteit (biologische) eiwitten, zoals eieren van kippen die buitenlopen, grasgevoerd vlees, wilde vis, volle kwark, yoghurt en wat ongebrande noten, zaden en pitten (geweekt).
  • Voeg verse tuinkruiden toe aan je gerechten, deze zitten boordevol werkzame stoffen, vitaminen en mineralen en zijn heel smakelijk.
  • Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde granen, gebruik bij voorkeur quinoa, boekweit, basmatirijst en gierst, eventueel teff, kamut, amarant, rogge, spelt en zorg dat deze op de juiste wijze zijn geprepareerd (kiemen, fermenteren bv dmv zuurdesem).
  • Gebruik zuur fruit, zoals zure appelen, bosbessen, kiwi, rode bessen, cranberry’s, bramen en frambozen.
  • Maak gebruik van kleur in je gerechten door kleurrijke groenten en fruit, bloesem en kruiden toe te voegen.
  • Als je voor vlees of vis kiest zorg dan dat je (biologisch) grasgevoerd vlees * kiest of voor wilde vis met msc logo.
  • Vervang pasta en brood door meer groenten.
  • Maak gebruik van seizoensgroenten  en fruit

zie recepten pagina voor praktische uitwerking.

 *Grasgevoerd vlees: Dit zijn de dieren die in natuurgebieden leven waarvan het overschot aan stiertjes wordt geslacht. Runderen die in natuurgebieden grazen, waarvan dus de kalfjes altijd bij hun moeder hebben gedronken. Zij worden niet  bijgevoerd met krachtvoer, granen, soja en er wordt geen antibiotica gebruikt. Dit is wat we 100% grasgevoerd vlees kunnen noemen.

15 gedachten over “Goede basis ingrediënten

    1. Dag Tibor, op zich is er niets mis met onverzadigde vetten op zich, alleen is dat wel afhankelijk de hoeveelheid en de manier waarop we het gebruiken. Ik kijk voor antwoorden altijd naar de wijsheid van oude tradities en daaruit maak ik op dat we altijd maar een klein deel van onze vetten uit meervoudig onverzadigde vetten hebben gehaald en voor het grootste deel uit enkelvoudig verzadigd en verzadigde vetten. Ook is het niet verstandig om onverzadigde vetten te verhitten, omdat ze instabiel zijn en dus helemaal niet goed tegen verhitting kunnen.

  1. Beste Tanja,

    Er staat vrij duidelijk “Bak alleen in verzadigde vetten”. Als er op zich niets mis is met onverzadigde vetten, waarom staat er dan zo nadrukkelijk om alleen in verzadigde vetten te bakken?
    Voor antwoorden kijk ik altijd naar de wetenschap, en de Wageningen universiteit meld het volgende:
    “Eénmalige verhitting van olijfolie bij wokken of braden is geen probleem, maar langdurig en meerdere malen verhitten zoals bij frituren wordt afgeraden.”
    Bron: http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi76.htm
    Oftewel: er is niks mis met bakken in onverzadigde vetten.

    Maar waarom staat er dan nergens iets over de gunstige effecten van onverzadigde vetten?

    Met vriendelijke groet,
    Tibor

    1. Beste Tibor, ik raad ik aan om alleen in verzadigde vetten te bakken omdat deze het beste bestand zijn tegen hitte. Bakken in meervoudig onverzadigde vetten bakken vind ik onverstandig, omdat deze snel oxideren en reageren. Als je interesse hebt in vetten kan ik je Het boek: Feiten over Vetten van Mary G. Enig, Ph.D.van harte aanbevelen!

  2. Beste Tanja,

    De Wageningen universiteit meld juist dat bakken in onverzadigde vetten prima kan.
    Daarnaast melden velen bronnen dat onverzadigde vetten beter zijn dan verzadigde vetten.
    Onder andere het voedingscentrum en de Hartstichting raden verzadigde vetten juist af:

    Het voedingscentrum:
    Zorg dat de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding zo laag mogelijk is.
    Eet in plaats van verzadigd vet vooral voedingsmiddelen die veel onverzadigd vet bevatten.

    De Hartstichting:
    Het algemene advies is: probeer zoveel mogelijk verzadigd vet in de voeding te vervangen door onverzadigd vet.

    Het lijkt mij dus juist verstandig om verzadigde vetten te mijden of te vervangen in onverzadigde vetten.

    Met vriendelijke groet,
    Tibor

      1. Beste Tanja,

        De Wageningen Universiteit staat hoog aangeprezen wereldwijd.
        http://www.wageningenur.nl/nl/artikel/Rankings-Wageningen-University.htm

        Het voedingscentrum en de Hartstichting zijn beide objectief en proberen de Nederlandse bevolking zo gezond mogelijk te krijgen.

        Geen van deze drie zeer betrouwbare bronnen heeft er baat bij om bij een onderwerp als deze verkeerde informatie te verschaffen. Daarnaast baseren ze zich op verschillende bronnen en onderzoeken.

        Alle bronnen waarin vermeld wordt dat verzadigd vet juist goed is verwijzen allemaal door naar: Weston Price, Meta-analyse of er is geen bronvermelding.
        Het probleem bij Meta-analyse is dat de verschillende onderzoeken onder verschillende omstandigheden kunnen zijn uitgevoerd waardoor de onderzoeken slecht met elkaar te vergelijken zijn. Daarnaast worden onderzoeken waar geen significant of negatieve resultaten uitkwamen niet altijd gepubliceerd. Hierdoor gaat belangrijke informatie verloren.
        https://nl.wikipedia.org/wiki/Meta-analyse

        Uw eerste bron verwijst naar een artikel over een Meta-analyse, uw tweede bron is Weston Price.
        Zelfs Wikipedia is betrouwbaarder omdat bij deze bron informatie gecontroleerd wordt door duizenden verschillende mensen, met verschillende achtergronden en specialisaties. Daarnaast staan (bijna) alle bronnen erbij, en kun je de bron controleren.

        Het menselijk lichaam kan (net als alle andere dieren) verzadigde vetten aanmaken van suikers en onverzadigde vetten. Maar het lichaam kan geen onverzadigde vetten aanmaken, hoewel we deze wel nodig hebben.

        Met vriendelijke groet,
        Tibor

        1. Beste Tibor,

          ik heb je al gewezen op Feiten over Vetten van Mary G. Enig, Ph.D. en met haar zijn er meer wetenschappers die een andere kijk op cholesterol en verzadigd vet hebben:https://drmalcolmkendrick.org/books-by-dr-malcolm-kendrick/the-great-cholesterol-con/ http://www.ravnskov.nu/cholesterol/

          Bovendien eten mensen al sinds mensenheugenis verzadigd vet en zijn hart en vaatziekten nog altijd aan het toenemen terwijl ons al vanaf de jaren 80 wordt geadviseerd om verzadigde vetten zoals roomboter te vermijden en margarine op de boterham te smeren, te bakken in plantaardige bakproducten en te frituren in zonnebloemolie.

          Zoals gezegd hebben (essentiële) meervoudig onverzadigde vetzuren, zeker omega 3 vetzuren, maar ook omega 6 vetzuren hun plaats in ons dieet, maar raad ik af aan om hierin te bakken, omdat ze niet stabiel zijn. Omega 6 vind je in olijfolie en omega 3 vindt je in vette vis en in vlees van dieren die voornamelijk gras en kruiden eten (grasgevoerd) welke ik allemaal van harte kan aanbevelen.

          1. Of plaats mijn reactie en antwoordt daarop, of plaats mijn reactie en antwoordt er niet op.

            Maar plaats mijn reactie.

            U kiest ervoor om uw mening te delen, en niemand die u stopt.
            Stop mijn mening dan niet!!

            Ik vind uw mening Bullshit !
            Maar dat zeg ik niet (tot nu)
            Ik vind het ook zeer merkwaardig dat u zomaar voedingsclaims kunt geven, terwijl uw opleiding niet eens erkent is.
            De overheid kan de kwaliteit niet waarborgen.

            Het staat leuk op Linkedin, that’s all.
            Een papiertje met daarop dat je een paar middagen bent geweest.
            En dat er iemand je heeft ondersteund.
            En niemand weet of die persoon geschikt is om les te geven, of wat hij er precies van weet.

            Anyway,
            Uw gezondheidclaims kloppen niet.

            Geen snars.

            En ik prik er zo door heen.
            Ik weet hoe je goed onderzoek doet.

            Heeft u dat geleerd?
            Dat je altijd bronnen moet controleren,
            Het hele onderzoek kritisch lezen.
            Overal vragen zetten.

            Waarom worden mijn reacties niet geplaatst.

            Over het algemeen net Nederlands.
            geen gevloek of gescheld.
            Gewoon gecensureerd.

            En u maar klagen dat de overheid censureert, en dingen voor ons weg houden.

            Take a look at yourself!

            Er is maar 1 persoon die censureert, en er is maar 1 persoon die verdient aan cursussen koken met verzadigd vet:
            U.

            En u bent niet de enige.
            Karin, van Volzicht.
            Juglen, van aHealthylife
            Marjolein, van Energieke vrouwen academie
            Jesse, van jessevandervelde.nl
            Daphne, van missnatural.
            en vele, vele meer.

            Enig idee wat de nevenschade is van deze bangmakerij?

            Mensen gaan daadwerkelijk alles mijden.
            Gluten, suiker, vezels, zuivel.
            Een mens is net een evenwicht, we hebben het nodig, maar niet te veel.

            Enig idee wat er gebeurd als je te weinig suiker binnen krijgt? Dan kunnen je hersens het niet meer aan, het wordt zwart, valt flauw.
            Enig idee wat er gebeurd als dit in een auto gebeurd op de A2?
            Er wordt overal gewaarschuwd voor E-nummers. VITAMINE HEEFT OOK EEN E-NUMMER !!
            En daarnaast is vitamine C giftiger dan aspartaam, die zoetstof.

            NIEMAND, echt HELEMAAL NIEMAND van al die bloggers heeft verstand van scheikunde, natuurkunde en biologie.

            Ik bemoei me niet met de geschiedenis, wat napoleon beter had kunnen doen en wat de zonnekoning verkeerd deed.
            Of het slim was om America te veroveren in naam van onze god.
            En of we misschien niet eerder tegen de moslims hadden kunnen optreden die nu uit naam van hun god aanslagen plegen.
            (U ziet de overeenkomst? wat wij in naam van god doen is (/was destijds) wel ok, maar wat moslims in naam van god doen keuren we af)

            De wereld licht in puin. En het helpt niet dat een paar vrouwen bloggen over hun levensstijl die te wensen overlaat.
            Kook liever gratis voor de vluchtelingen, ipv voor volzicht. Zei hebben niks, moesten hun huis verlaten omdat die plat gebombardeerd zijn.
            Elk negatieve artikel over vluchtelingen wordt giga veel gedeeld en verspreidt op “social”-media, maar alle berichten met Nederlanders die slaags raken?
            In een samenleving zit helaas criminaliteit.
            Kijk naar een wedstrijd Ajax Feyenoord, kijk naar de rellen bij gemeentehuizen tegen de komst van asielzoekers.

            Ik ben een student.
            Ik geloof in de oerknal.
            Ik vertrouw op Europa.
            Ik ben een voorstander van vaccinaties.
            Ik weet dat E-nummers het eten veiliger maakt.
            Maar ik begrijp al die bloggers niet.
            Irrealistisch, belachelijk en bangmakerij.

            Mensen die gewoon niet weten hoe ze moeten onderzoeken.

            Tibor
            P.S.

            BAM
            En deze reactie wordt weer gecensureerd.
            En raad eens,
            Ik ben ook bezig met een blog.
            Een blog waarin ik al jullie praktijken onderuit haal.

            Hij staat nu nog niet online, is alleen beschikbaar via de link.
            Maar zodra die online komt…

            Ik weet hoe je in google hoog in de ranking komt.
            Zonder voor ads te betalen.
            Juiste zoektermen gebruiken, you know?

            Ik ben een whizzkid.
            die weten dat soort dingen.

            Als je zoekt op gezondgestel, kom ik op nr2 te staan,
            Volzicht? nr 2
            en al die andere? nr 2.
            en over een paar jaar zelfs op nr 1

            Mensen worden nieuwschierig, en ze zullen ontdekken hoe JULLIE geldstroom in elkaar zit.
            Waar JULLIE aan verdienen, en wat JULLIE belangen zijn bij deze roddels.
            En alle roddels worden ontwricht.

            Succes

            Je bent er al een keer op geweest, Karin ook.
            Wat vonden jullie ervan?
            Dat doen cookies btw.
            Die houden bij wat je doet, waar je bent, waar je naartoe gaat, hoe je er bent gekomen.
            Klik maar eens op de volgende link:
            http://gezondgestel.nl/wp-admin/edit-comments.php
            de edit comments link van uw blog.
            En hier kan Karin naartoe:
            http://volzicht.nl/wp/wp-admin/edit-comments.php

            Elke week een nieuwe pagina.
            Elke week een nieuwe fabel onderuit.

            Ook leuk, een aantal enters plaatsen, dan krijgt dit regeltje tekst extra aandacht 🙂 lees de gehele P.S. goed.

          2. Dag Tibor,
            Een aantal van je reacties waren nagenoeg hetzelfde en die heb ik inderdaad niet allemaal geplaatst, omdat ik daar al op had gereageerd: http://gezondgestel.nl/contact/
            Mijn opleiding tot gezondheidstherapeut is CPION geaccrediteerd: https://www.cpion.nl/Instituut/Details/19615 en voldoet aan de PLATO eisen: Het CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland) is sinds 2013 belast met het toetsen van de basisopleidingen in de alternatieve zorg. De opleidingseisen hiervoor zijn opgesteld door PLATO (Platform Onderwijs, Opleiding en Organisatie) van de Universiteit Leiden, in opdracht van de zorgverzekeraars.

            Ik vind de je reactie erg onsamenhangend en niet zo vriendelijk maar zal het desondanks plaatsen.

            Ik begrijp niet zo goed waarom mijn advies om zoveel mogelijk verse natuurlijke, onbewerkte en ongeraffineerde voeding te eten jou zo dwars zit. De wereld lig inderdaad in puin, daar heb je gelijk in, wat is jou bijdrage om deze te verbeteren? Bloggen over bloggers?

          3. Beste Tanja,

            U heeft een niets zeggende on-erkende opleiding gedaan waarbij het niet eens nodig is om tentamens te maken.
            Als de docent maar vind dat je je best gedaan hebt.

            Er zijn zeer veel onderzoeken gedaan en ze zijn allemaal te vinden op het internet.
            En het stomme is, ze negeren de nulde wet van thermo dynamica.

            Nulde wet van thermo:
            Als object A een thermisch evenwicht heeft met object B, en object B met object C. Dan heeft object A ook een thermisch evenwicht met object C.
            Dat betekend:
            Als potje A even warm is als je hand, en potje C is ook even warm als je hand, dan zijn de potjes even warm.

            Op internet staat echter dat vetten goed zijn, en niet.
            Dat de wereld plat is, en niet.
            Dat god bestaat, en niet.

            Letterlijk alles is te vinden op internet.
            Dat iets bestaat en dat er niets bestaat.
            Het doel van de zoeker is om de juiste informatie te vinden.
            En beweren dat cholesterol niks met hart en vaatziektes te maken heeft is gewoon belachelijk.

            ALSOF U BEWEERT DAT DE AARDE PLAT IS.

            Scheikunde is niet zoals Nederlands.

            Ik heb boeken voor me liggen over stress analysis, thermo, dynamica e.d.
            Ik weet zeer goed hoe om te gaan met internet, en waar betrouwbare informatie staat.
            En als ik dat in een reactie plaats, en U KUNT ER GEEN WEDERANTWOORD OP BEDENKEN, PLAATST U MIJN REACTIE NIET.

            CENSUUR

            Pure censuur.

            Of zoals de russen dat zegen:
            правда (De waarheid)

            Waarom vertrouwt u op de ingenieur die het vliegtuig gebouwd heeft als u op vakantie gaat?
            En op Ingenieur die uw stoel heeft ontworpen?
            en de ingenieur die uw laptop of PC heeft gebouwd? En de tafel? uw huis? auto? fiets? infrastructuur? de dijken? gehele elektriciteitsnet?
            Maar u vertrouwt niet dat verzadigde vetten gewoon slecht zijn??
            Dat is gewoon zeer naïef.

            Zet eens vraagtekens bij uw eigen beweringen.
            Zoek eens naar informatie buiten de andere voedselbloggers die hetzelfde beweren.

            Ooit op de snelweg bedacht dat 120 en 130 km/h echt heel snel is?
            Dat sneller dan geluid ooit onmogelijk was?
            dat schoon drinkwater ooit zeldzaam was?

            Kijk eens met een nuchtere blik om uw heen.
            Welk deel daarvan is er dankzij de natuur, en welk deel dankzij de mens.
            Nog geen enkel ander dier weet hoe je vuur kan maken.
            Wij drukken op een knop en het licht gaat aan.

            Als er ooit buitenaardse wezens een planeet gaan plunderen zijn wij die buitenaardse wezens.
            Wij rijden al op de maan, en op mars, en landen al op meteorieten, geen crashlanding maar een soft touch.

          4. CPION is in het leven geroepen door zorgverzekeraars, om te voorkomen dat elke kwakzalver behandelingen kan uitvoeren en er een vergoeding voor krijgt van de zorgverzekeraar.

            Het waarborgt alleen de veiligheid van de patiënt, niet de kwaliteit van de leerstof.
            http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/zorgverzekeraars-accrediteren-kwakzalvers/

            En als u de website van kwakzalverij niet vertrouwt, dit meld het CPION:
            “Uiterlijk op 1 januari 2017 moet elke zorgaanbieder over aantoonbaar voldoende medische en psychosociale basiskennis (MBK en PSBK) beschikken, om in aanmerking te (blijven) komen voor vergoeding door de zorgverzekeraars. Voor veel (alternatieve) zorgaanbieders kan dit betekenen dat een aanvullende opleiding nodig is. Het CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland) is sinds 2013 belast met het toetsen van de basisopleidingen in de alternatieve zorg. De opleidingseisen hiervoor zijn opgesteld door PLATO (Platform Onderwijs, Opleiding en Organisatie) van de Universiteit Leiden, in opdracht van de zorgverzekeraars.”

            Oftewel: zorgverzekeraars zijn het zat om aan elke (alternatieve) zorgaanbieder een vergoeding te betalen. Daarom vragen ze de Universiteit van Leiden een aantal eisen op te stellen (om de veiligheid van patiënten te waarborgen).

            Geeft u behandelingen aan mensen die dit kunnen vergoeden bij hun zorgverzekeraar?
            Zo nee, dan was het een zinloze opleiding.
            Zo ja, dan kunt u blijven declareren na 2017.

            U zegt:
            “Bovendien eten mensen al sinds mensenheugenis verzadigd vet en zijn hart en vaatziekten nog altijd aan het toenemen terwijl ons al vanaf de jaren 80 wordt geadviseerd om verzadigde vetten zoals roomboter te vermijden en margarine op de boterham te smeren, te bakken in plantaardige bakproducten en te frituren in zonnebloemolie.”

            Zoals ik al zei in de reactie die nog steeds niet geplaatst is (waar ik overigens wel geheel net bleef, maar onderhand verlies ik mijn geduld):
            “Mensen zijn al sinds mensenheugenis niet zo oud geworden als nu.
            De levensverwachting was in 1900 rond de 50 in Nederland. Tegenwoordig is de levensverwachting naar de 80 jaar gestegen.

            Hart- en vaatziektes ontstaan over het algemeen pas na de leeftijd van 50.
            Vanaf de leeftijd van 55 verdubbeld de kans op een beroerte elke 10 jaar. Daarnaast wordt er geschat dat 82 procent van de mensen die stierven aan coronaire hartziekte 65 jaar of ouder is.

            Het klopt dat mensen al sinds mensenheugenis verzadigd vet eet en dat hart- en vaatziektes relatief nieuwe ziektes zijn en nog steeds toenemen.
            Maar deze twee gegevens kun je niet zomaar aan elkaar koppelen.
            De hart- en vaatziektes ontstaan namelijk pas na de leeftijdsverwachting van de mens van 1900. We weten dus niet hoeveel van deze mensen hart en vaat ziektes ging krijgen in de 30 jaar na hun dood.”

            Ten eerste, 36 jaar is nog vrij weinig tijd om een duidelijk effect te hebben. Het is niet zo dat er meteen effect is als iedereen ineens van dieet verandert, cholesterol verdwijnt niet zomaar zoals het gewicht wel kan verdwijnen.

            Daarnaast was roken 50 jaar terug (toen de huidige hart- en vaat patiënt ~10 was) zeer normaal. En zoals u waarschijnlijk wel weet, veroorzaakt roken behalve kanker ook hart- en vaatziektes.
            Vanaf de eerste wereldoorlog tot de jaren 70 steeg het aantal rokers explosief, door onder andere automatisering.
            Niet zo gek dat het aantal hart- en vaat patiënten bleef stijgen de afgelopen jaren.

            Ik pleit dan ook niet om meer onverzadigde vetten te eten, maar om vetten te mijden, en zo mogelijk te vervangen met onverzadigd.

            De mens kan van onverzadigde vetten en suikers zelf verzadigde vetten maken.
            Basisfuncties van het lichaam.

            En over het censuur,
            De pagina met al die feiten is ineens niet meer terug te vinden, nadat ik begon met elke feit 1 voor 1 te ontmaskeren.
            Dit was de link:
            http://gezondgestel.nl/category/mythes-en-waarheden-over-voeding/

            U plaatste mijn mening niet omdat u inzag dat de mythes die u ontmaskerde fout waren.
            Welke andere verklaring is er anders voor dat deze pagina, na een paar jaar, ineens weg is als ik een reactie plaats?

            Ik ben werkelijk de meest rare beweringen tegen gekomen.
            Dat vet vloeibaar is bij kamertemperatuur, en daarom niet de bloedvaten zou kunnen verstoppen?!
            De werkelijkheid is echter:
            Het is het cholesterol dat de bloedvaten verstopt. En cholesterol smelt pas bij 148 graden Celsius.

            Met vriendelijke groet,
            Tibor
            P.S. Mensen die op de blogs kijken zijn meestal lid van meerdere blogs, met ook mijn blog tussen de resultaten van google zien ze de feiten eens van een andere kant, ipv het eentonige dat verzadige vetten goed zijn, E-nummers verkeerd en gluten gevaarlijk.

Laat een reactie achter bij Tanja Reactie annuleren