Januari

Januari

IMG_2665Een nieuw fris jaar nodigt uit tot goede voornemens en veel willen stappen nemen om hun gezondheid te bevorderen, stoppen met roken, minder koffie of suiker en meer bewegen. Ik kan dat alleen maar aanmoedigen. Na al het gezellig samen eten en drinken ben ik zelf ook altijd gemotiveerd om nog wat beter voor mijn lichaam te zorgen.

Toch valt dat niet altijd mee in deze donkere koude dagen, juist in deze tijd van het jaar kan het vitamine D gehalte gestaag afnemen waardoor je sneller somber kunt worden, minder gemotiveerd kunt zijn om die gezonde beslissingen uit te voeren en blijf je liever binnen zitten, lekker warm voor de tv. Hoe kun je jezelf van binnenuit verwarmen en je vitamine D gehalte op peil houden?

Zelf gebruik ik graag warme kruiden zoals gember, kruidnagel, mosterd en tijm en verwerk deze in soep waar ik voldoende dierlijke vetten in verwerk die volop vit D bevatten zoals slagroom/boter/reuzel.

Een lekker recept is kippensoep waar je verse gember aan toevoegd, want ook kippenvet bevat vit D, als de kip tenminste zelf ook buiten kon rondscharrelen.

Verwarmende Kippensoep

1/2 soepkip of 6 kippenvleugeltjes
1 stukje prei
1 wortel
1 stengel bleekselderij/wat groen van de knolselderij
2 tenen knoflook
1 laurierblad
wat stukjes foelie
zwarte peperkorrels
takje tijm
Keltisch zeezout
appelazijn
soepgroenten: selderij, klein worteltje, verse gember

Leg de kip in koud water met de grof gehakte groenten, geneusde peperkorreltjes en knoflook en de kruiden en zet dit zachtjes op een klein vuurtje zonder deksel. Als het kookt, afschuimen en 2 uur op een warmhoudplaatje zetten met deksel. Haal de pan van het vuur en haal het kippenvlees van de botten (even laten afkoelen) en zet dit koel weg, dit kun je later terug doen in de soep en/of een deel gebruiken voor een salade of in de nasi. Doe nu de botten weer terug in het water met een scheutje azijn en laat dit nog minimaal 2 uur op het warmhoudplaatje trekken. Giet nu de bouillon door een zeef in een schone pan om er direct soep van te maken of in de koelkast in een afgesloten pot. Voeg aan de bouillon de stukjes kip, verse geraspte gember en de verse soepgroenten toe, op smaak maken met Keltisch zeezout.

Januari:

  • aardappelen
  • knolselderij
  • paddenstoelen
  • pastinaak
  • pompoen
  • prei
  • raap
  • rammenas
  • rode biet
  • rodekool
  • savooikool
  • schorseneren
  • spruiten
  • uien
  • veldsla
  • witlof
  • wittekool
  • wortelen

fruit: appelen bananen mandarijnen, peren pompelmoes sinaasappelen.

Warme appel met boter en kaneel is ook een lekker verwarmende seizoensgerecht en als je kiest voor grasboter bevat deze ook volop vit. D, het recept voor dit appeltoetje vind je bij de desserts 

Geef een reactie