Kombucha

Kombucha

fotoKombucha of Komboecha is gefermenteerde thee gemaakt van zwarte (of groene) thee en suiker, de fermentatie vind plaats door middel van een ‘zwam’. Deze glibberige cellulose pannenkoek wordt in het Engels aangeduid als SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) en is dus een symbiose van melkzuurbacterieën en gisten. De scoby voedt zich met de suikers en wordt steeds dikker, aan het oppervlakte ontstaat namelijk een nieuwe laag die ook wel babyscoby wordt genoemd, soms groeit deze vast aan de moederzwam, soms los aan de oppervlakte wat los van de moederzwam.

De verschillende bacteriestammen en gisten in de zogenaamde kombucha zwam zetten de suikers om in zuren, enzymen, vitamines uit het B-complex en vitamine C.

Kombucha recept voor 2 liter

Ingrediënten:

1/2 cup bio rietsuiker
2 el zwarte/groene biologische thee
2/3 cup starter (kombucha, of anders witte azijn)
1 Scoby (online verkrijgbaar)
(gefilterd) water of bronwater

Nodig: flessen/potten om in te brouwen, doek/oud t-shirt elastiek.

Bereiding:

Kook 4 cups water, voeg thee toe in een schaal/pan

Laat 10 minuten trekken.

Voeg de suiker toe en laat deze oplossen.

Giet de thee door een zeef om de blaadjes eruit te halen

Vul de fles(sen) of pot(ten) met de thee en vul aan tot ze 3/4 zijn gevuld met koud water.

Laat afkoelen tot onder de 40 graden!!

Voeg de Scoby (zwam) toe.

Laat 2 cm ruimte over boven de vloeistof.

Dek af met een doek (tegen fruitvliegjes en insecten) en doe een elastiek om de bovenkant van de fles om de doek op zijn plek te houden.

Zet de flessen op een donkere plek 7-14 dagen staan.

Proef na een dag of 7-10, vind je de kombucha al lekker dan kun je deze zeven en drinken. Zo niet laat dan nog even staan om het iets zuurder te laten worden.

Je kunt deze kombucha in een schone fles doe en drinken, maar je kunt hem ook een tweede fermentatie geven door er vers sap aan toe te voegen die je zelf uitperst of anders met met biologisch sap en kruiden. Als je deze fles afgesloten een paar dagen op het aanrecht laat staan gaat het verder fermenteren op de fruitsuikers en krijg je meer koolzuur/prik.

Houd altijd een beetje kombucha achter als starter bij de Scoby voor de volgende ronde.

Bovenstaande is een richtlijn, vind je de kombucha te zoet of te zuur pas dan de verhoudingen bij je volgende ‘brouwsel’ aan, of laat hem langer of korter staan.

Kaneel-gember-kruidnagel Kombucha

Erg lekker met de feestdagen is deze verwarmende komboucha met verwarmende kruiden.

Doe in een fles van 1 liter 0,75 l kombucha, voeg hier aan toe:

  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 2 kardamon bolletjes
  • sap van 1 appel/4 el appelsap
  • stuk gember

(ik gebruik mijn Versapers slow juicer en maak van de appel en gember sap, je kunt uiteraard ook de gember in plakjes snijden en in de fles doen en biologische appelsap uit de winkel gebruiken)

Laat dit 4-5 dagen op kamertemperatuur verder fermenteren, zeef het en vul het in kleine beugel flesjes zodat de prik behouden blijft, bewaren in de koelkast, zo feestelijk en ontzettend lekker!