November

November

De sint is weer in het land en dus moeten er weer kruidnoten tevoorschijn worden getoverd. Die uit de winkel zitten vol rommel, bevatten teveel suiker, de biologische “suikervrije” vol tarwestroop, dus gaat de oven aan en moet ik er weer aan geloven. Wat ruikt dat lekker in huis! en één zo’n nog beetje warm piepklein kruidnootje…. blijf daar maar eens van af.  Nog een wonder dat er een paar overblijven voor in de schoen, wat een moeder allemaal niet overheeft voor haar kroost 😉

Chufa/tijgernoten kruidnoten (glutenvrij)

r0210897

Benodigdheden:

  • Keukenmachine
  • Oven

 

 

 

Ingrediënten:

  • 200 gram fijn chufameel (chufanederland.nl)
  • 100 gram grasroomboter/kokosolie
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • halve theelepel natriumbicarbonaat
  • flinke snuf Keltisch zeezout fijngemaakt

Bereiding

  • verwarm de oven voor op 170 graden en beleg de bakplaat met bakpapier
  • meng in de keukenmachine alle ingrediënten behalve het vet.
  • voeg de boter of kokosolie toe en meng opnieuw.
  • het lekkerste worden de kruidnoten als het deeg een paar uur in de koelkast legt.
  • maak kleine bolletjes van gelijk formaat
  • leg ze op de bakplaat
  • +/-25 minuten bakken op 160 graden. Ieder oven is anders dus even kijken wat bij die van jou het beste werkt.
  • Goed af laten koelen
  • Dezelfde dag zijn ze nog het knapperigst, maar mochten ze onverhoopt oud worden (wat ik heel onwaarschijnlijk acht) kun je ze even in de oven leggen op 160-170 graden 3 minuutjes en weer af laten koelen.

Lekker met een kopje Chai Latte!

Chai latte

chai-latteChai extract

  • 1 liter water
  • 2 el zwarte/groene/rooibosthee
  • 2 pijpjes kaneel
  • 10 kruidnagel
  • 10 kardamon
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 stengel citroengras
  • 2 steranijs
  • 10 korrels zwarte peper
  • 6 plakjes verse gember

 

 

 

Kook deze kruidenmix 5 min en laat nog met deksel 20 min staan. Zeef de kruiden eruit en bewaar de vloeistof in een afgesloten fles. Wil je meer in 1 keer maken dan vermenigvuldig het recept naar wens.

Voor 1 glas Chai latte

  • Verwarm 200 ml (kokos)melk in een steelpannetje
  • Roer hier 1 tl honing door
  • Voeg 50 ml chai extract toe

 

  • Spoel je blender uit met heet water, zodat de drank niet te zeer afkoelt
  • Doe de warm melk met honing en chai extract in de blender met een klontje boter en tl kokosolie
  • Pulse een paar keer goed in de blender tot er schuim ontstaat
  • Serveren in een glas
Tamme kastanjes.
Tamme kastanjes

Het blijft maar zacht dit najaar, heerlijk weer om bijvoorbeeld tamme kastanjes te rapen in het bos. Een lekkere  snack als je deze even poft in de oven, maar je kunt ze dan ook gebruiken om een puree van te maken.

 

Kastanjes

Poffen: Maak een kruisje in de kastanjes en pof ze in ongeveer 15-20 minuten op 200 graden in de oven. Als ze een beetje zijn afgekoeld kun je ze pellen en opeten. Lekker met en klontje boter met een beetje Keltisch zeezout.

Puree/Koken: Maak een kruisje in de kastanjes en doe ze in een pan kokend water, ongeveer 5 minuten. Dan laten afkoelen en pellen. Doe deze gepelde kastanjes in een laag  bouillon en kook ze ongeveer 45 minuten, dan pureren met een klontje boter en peper en zout op smaak brengen.

 

De kolen zijn ook weer volop verkrijgbaar en daarmee kun je gaan fermenteren.

IMG_3617 (2)

Gefermenteerde Chinese kool

Ingrediënten:

  • 2 Chinese kolen (kan ook met witte kool/spitskool en zonder gember en ui  dan heb je zuurkool, maar dan moet je ze in plaats van minstens 3 weken 10 weken in de kelder/koelkast laten staan voor consumeren)
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • een flink stuk gember
  • 1 stengel citroengras
  • 10 gram Keltisch zeezout
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad/kummelzaad

Verder heb je nodig:

  • 2 weckpotten van 1 liter
  • porseleinen eierdopje of bakje /glazen potje dat precies in de opening van de weckpot past of anders een diepvrieszakje gevuld met zout water ongeveer een eetlepel op een kwart liter.

Bereiden:

  1. Was de kool, verwijder de buitenste slappe bladeren en snijd de kool in dunnen reepjes. Als je een mandoline of schaaf heb kan dat natuurlijk ook. Doe hetzelfde met de uien, citroengras en gember. Rasp de wortel.
  2. Doe alles in een grote kom, voeg het zout en de kruiden toe en kneed met je handen tot de sappen vrijkomen.
  3. Doe het mengsel in de weckpotten en stamp nog eens goed aan met een houten lepel/zuurkoolstamper. De kool moet onder het vocht staan als dat niet het geval is voeg dan nog wat water met zout toe (5% pekelwater dus 5 gr op 100 ml). De pot mag niet te vol worden, dan gaat het lekken dus laat ongeveer 3-4 cm onder de rand vrij.
  4. Vul het porseleinen bakje/glazen potje met water of het zakje met de zoutoplossing  en zet dit bovenop het kool mengsel. Zodat de kool onder het vocht blijft en niet gaat schimmelen.
  5. Laat 3-10 dagen (afhankelijk van temperatuur) op kamertemperatuur staan. Als het begint te pruttelen, weet je dat de fermentatie is begonnen.
  6. Als de fermentatie goed op gang is kun je het gaan wegzetten in de kelder of in de koelkast. Laat nog minstens 3 weken staan voor je het gaat gebruiken.

 

November:

aardappelen
andijvie
bleekselderij
bloemkool
broccoli
Chinese kool
courgette
groene selder
knolselderij
paddenstoelen
pastinaak
pompoen
prei
raap
rammenas
rode biet
rodekool
savooikool
schorseneren
spruiten
uien
veldsla
venkel
witlof
witte kool
wortelen
********
appelen
bananen
druiven
kiwi’s
mandarijnen
mango
peren
pompelmoes
sinaasappelen

Geef een reactie