Oktober

Oktober

Oktober

Een heel goed jaar voor de tuinders met de lange lente, natte zomer en de warme nazomer. De laatste druiven, vijgen en frambozen hangen in mijn tuintje nog aan de struiken, maar vooral de knolgewassen zijn weer volop verkrijgbaar.

Ik ben dol op de peterseliewortel wat aan veel dingen een heerlijke frisse smaak toevoegt. Goed te gebruiken in dikke soepen (bloemkool, broccoli, courgette, pompoen etc.) stoofpotten en als puree, eventueel in combinatie met zoete aardappel, pastinaak, aardpeer, wortel en/of de knolselderij in plaats van aardappelen. Elke combinatie van de genoemde knolgewassen kun je een puree van maken wat vooral handig is als je nachtschades probeer te vermijden. Niet iedereen reageert namelijk goed op nachtschades, of beter gezegd heeft niet iedereen even snel last van nachtschades, maar uiteindelijk is het in de hoeveelheden waarin ze momenteel worden geconsumeerd niet aan te bevelen.

Veel mensen eten dagelijks tomaten, paprika, aubergines of aardappelen, ook rode pepers en goji bessen behoren tot de familie van de nachtschade. Waarom je nachtschades beter kunt vermijden is hier te lezen.

Andijviestamppot

(4 pers):

  • 6 aardperen/ 2 zoete aardappelen
  • 1/2 knolselderij
  • 2 kleine pastinaken/2 peterseliewortels
  • 1 krop andijvie
  • 1 teentje knoflook
  •  200 gr spekjes/250 gram kaas in kleine blokjes
  • 200 ml slagroom
  • ei
  • boter
  • peper en Keltisch zeezout

Schil de pastinaak, aardperen en knolselderij en snijd deze in grote stukken. Kook deze met wat Keltisch zeezout. Was en snijd de andijvie. Als je knollen gaar zijn voeg je een klont boter en een scheut slagroom toe en stampt het tot puree. Voeg de andijvie en de uitgeperste knoflook toe en laat het geheel even goed opwarmen,  spekjes/kaas erdoor en op het laatst nog even het ei er doorheen roeren. Op smaak brengen met peper en zout.

 

aardappelen
andijvie
artisjok
aubergine
bleekselderij
bloemkool
broccoli
Chinese kool
courgette
groene selder
knolselderij
koolrabi
kropsla
paddenstoelen
paprika
pastinaak
pompoen
prei
prinsessen
-bonen
raap
raapstelen
radijs
rammenas
rode biet
rodekool
savooikool
schorseneren
snijbonen
spinazie
spitskool
spruiten
tomaten
uien
veldsla
venkel
witlof
warmoes
witte kool
wortelen
********
appelen
bramen
druiven
frambozen
kiwi’s
mandarijnen
meloenen
pompelmoes
peren
sinaasappelen

Geef een reactie