Mei

Mei

paardenbloemIn mei….

Vroegâh, waren er nu voor iedereen volop eieren te verkrijgen/rapen en zijn de eieren nu dus eigenlijk echt in het seizoen. Als er 1 voedingsmiddel is dat betaalbaar is en super voedend, bol van goede vetten en eiwitten, fantastisch cholesterol, vitaminen en mineralen dan is dat wel het ei. En hoe natuurlijker het dieet van de kip die het ei heeft gelegd, hoe gezonder het voor ons is. Kippen zijn geen vegetariërs en ondanks dat ze granen kunnen verteren zijn het echte alleseters en eten graag wormen, larven, insecten, gras, kruiden, kiempjes en zaadjes. Het natuurlijke kippen-dieet kunnen ze dus alleen volgen als ze zelf kun kostje bij elkaar mogen scharrelen en veel ruimte hebben om dit te doen. Veel biologische kippen kunnen wel naar buiten, maar als ze met 50 kippen op een veldje lopen zijn de meeste miertjes en piertjes al verorberd en veel gras staat er vaak ook niet meer. Ga daarom op zoek naar eieren van boeren die ze los hebben lopen op hun erf of zoals ik bij de kinderboerderij als je genoeg ruimte hebt zou je kunnen overwegen om zelf kippen te gaan houden.

Eieren zijn zo veelzijdig en zeer goed te combineren met frisse lente groenten, denk maar eens aan asperges met een zacht gekookt eitje en botersaus of een omelet met lente-ui en tuinkruiden. Of als je eens niet naar de groenteboer wilt kun je op het moment heel goed terecht in de natuur. Zevenblad, brandnetel, kleefkruid, paardenbloemblad, veldzuring, bieslook, vogelmuur, weegbree en nog veel meer wilde groenten zijn overal gratis te plukken en te verwerken in heerlijke gerechten. Zorg dat je een plekje vindt weg van de snelweg en niet op de hondenuitlaat plaats. Mocht je in Maastricht e.o. wonen is er 20 mei een Gezond Verstand Avond waar Anneke Bleeker je alles kan vertellen over deze superfoods van eigen bodem.

Ook in de kookles van deze maand maken wij gebruik van wilde groenten. Deze groenten, (want je kunt het wel onkruid noemen, maar zo zie ik ze al lang niet meer) worden niet veredeld, behandeld, bespoten en er wordt geen kunstmest gebruikt dus is het beyond biologisch te noemen, zeer rijk aan mineralen en het beste van alles, ze kosten niets.

Wat in mei ook extra aandacht verdien is (rauwmelkse) zuivel. In de lente groeit het gras erg snel en is extra voedzaam. De boter die gemaakt wordt van dit snelgroeiend gras kennen we als grasboter en graskaas, deze werd door Weston Price aangemerkt als hoogwaardige voeding, want zeer hoog in de vetoplosbare vitaminen A,D,E en K die nodig zijn om bijvoorbeeld de mineralen uit de wilde groenten die je gaat plukken op te nemen. In Zwitserland werd door het geïsoleerde bergvolk dat Price bezocht in de vorige eeuw deze boter als heilig voedsel beschouwd en gaf men dit aan kinderen, jonge echtparen, zwangere en zogende vrouwen omdat zij wisten dat zij dit hoogwaardige voedsel nodig had om gezonde kinderen te krijgen. Iets waar wij nog van kunnen leren, bovendien wordt alles lekkerder met boter 🙂

Groenten van het seizoen:

andijvie
asperges
bloemkool
doperwtjes
groene selderij
koolrabi
kropsla
prei
raap
raapstelen
radijs
spinazie
spitskool
uien
wortelen

Fruit van het seizoen: aardbeien, rabarber

Recept
Frisse Lentesalade (4 pers)
1 kropsla eventueel aangevuld met wilde groenten zoals zevenblad, weegbree, paardenbloemblad (neem de jonge blaadjes die zijn nog niet taai)
1/2 bos radijsjes
2 zachtgekookte eieren
1 rijpe avocado
handje platte peterselie
bieslook
Hüttenkäse
olijfolie
1/2 citroen
balsamico
1-2 eetl. mayonaise en/of yohurt
verse peper en Keltisch zeezout
Was de groenten en snijdt de radijs in schijfjes. Maak een mengsel van  olijfolie, 1/2 citroen, Hüttenkäse, mayonaise/yoghurt en de verse kruiden, maak op smaak met peper en zout en doe deze bij de groenten. Maak de avocado schoon snijd deze in blokjes, voeg toe aan de groenten. Was de kropsla en maak deze aan met olijfolie en balsamico. Maak de salade op door een bloem van kropsla op het bord te maken en vul het midden op met de groenten met kaas mengsel, leg hierop een half zachtgekookt eitje, garneren met bieslook.

Lekker bij bv een lamsstoofpotje

2 gedachten over “Mei

Geef een reactie