Oktober

Oktober

Herfst, pompoen, snotneuzen, propolis en levertraan.

Zoo, het is herfst! Na een tropisch warme zomer met mooie nadagen plotsklaps over naar frisjes, nat en koud. Weg teenslippers, hallo warme sokken. Ineens zin om iets met pompoen te maken en wat te bakken in de oven. Het snotteren is weer begonnen en daarom even extra aandacht voor je immuunsysteem. Propolis met honing en levertraan zijn mijn eerste hulp bij snotneuzen. Naast uiteraard het vertroetelen van je slijmvliezen met bouillon en het ondersteunen van je microbioom (ook wel bekend als darmflora) met gefermenteerde voeding/drankjes.

Propolis

Dit is een bijenproduct dat de bijen verzamelen van de harsen van bomen. Dat plakkerige spul dat bomen produceren als ze bijvoorbeeld beschadigd zijn. Deze harsen en sappen beschermend de bomen tegen ziektes. De bijen gebruiken de sappen en harsen weer om hun bijenkorf tegen ziektekiemen te beschermen, een soort natuurlijk desinfectie materiaal om de korf steriel te houden. Is de natuur niet fantastisch!

Imkers oogsten de propolis voor ons en maken er een tinctuur van die je dus kunt inzetten om je immuniteit te ondersteunen. Fijn bij een zere keel. Je mengt het met een beetje honing zodat het innemen makkelijker gaat. Ongeveer 10 druppels op een theelepel honing drie maal daags, kinderen de halve dosis, bij kleine kinderen onder de 1 jaar geen honing gebruiken.

Levertraan

Deze bevat vit A en D en nu de zon niet meer zo sterk is kunnen we wel weer wat extra vit D gebruiken. Vit D en A horen bij elkaar en moet je eigenlijk niet los van elkaar nemen. Vit A is cruciaal voor een goed functioneren van ons immuunsysteem en beschermt ons tegen verkoudheid en griep. Nog niet zo heel lang geleden was het de gewoonte om zeker in de maanden met een “R” levertraan in te nemen en met name te geven aan kinderen. Vitamine A is eveneens van groot belang voor gezonde ogen, wil je daarover meer lezen dan kan ik het kookboek, geef je ogen de kost aanraden.

 

Natuurlijk is het wel van belang dat je goede kwaliteit levertraan kiest, dat betekend: geen ranzige of verhitte. Koop dus koudgeperst of de gefermenteerde levertraan van green pastures. Is wel prijzig, maar doordat het geconcentreerd is heb je er minder van nodig. De gefermenteerde heb je ook in smaakjes. Die met sinaasappel vinden de meeste wel te doen. De producent van Green Pastures, Dave Wetzel, vertelde ooit tijdens een lezing dat zijn kinderen ook taken hadden in het gezin en een daarvan was een theelepel levertraan innemen. Als ze het niet deden kregen ze er twee 🙂 werkt prima. Eventueel ook verkrijgbaar in capsules trouwens. Verkrijgbaar bij o.a. vitavie

Pompoen

Een pompoen is (vind ik) een beetje saai op zichzelf, maar een mooie neutrale basis om smaak aan toe te voegen en zoet van zichzelf waardoor je er ook fijn mee kunt bakken zonder al te veel suiker toe te hoeven voegen. Altijd handig om een voorraadje pompoenpuree in je vriezer/koelkast te hebben om soep mee te maken, sauzen mee te binden, je stoofpot mee af te maken of dus pannenkoeken mee te bakken!

Pompoenpuree maak je eenvoudig door een pompoen doormidden te snijden, de pitten te verwijderen en dan op 150 graden een half uur in de oven te zetten. Even laten afkoelen. Dan schep je het zachte vruchtvlees eruit en maalt het tot een gladde puree in de keukenmachine of met de staafmixer, eventueel wat water toevoegen als het nodig is.

Recept: Pompoen pannenkoeken (paleo en glutenvrij)

Deze pannenkoeken zijn glutenvrij en daarom maak ik er van die kleine Amerikaanse pannenkoeken mee. Mijn ervaring is dat die makkelijker te bakken zijn als de grote platte die wij kennen. Zonder gluten is het lastig, want de gluten plakken zo lekker en zorgen dat ze niet uit elkaar vallen. Vandaar deze oplossing.

Ingrediënten (voor 6 stuks)

 • 150 gr pompoenpuree
 • 50 gr kokosmeel
 • 25 gr tapiocameel
 • scheutje slagroom/kokosmelk
 • 3 eieren
 • ghee om in te bakken
 • 1 tsp vanillepoeder/paar druppels vanille extract
 • 1 tl kaneel (ceylon)
 • snufje nootmuscaat
 • 1/2 tl ongeraffineerd zeezout
 • 1/4 tl natriumbicarbonaat (bica)
Verwarm de oven voor op 120 graden.

Bereiding

 1. Combineer alle droge ingredient, meel, zout, kruiden en bica in een ruime kom. In een andere kom meng je de natte ingredienten, puree, eieren en room/melk. Dan voeg je beiden samen en mengt ze goed met een garde tot er geen klontjes meer zijn.
 2. Verwarm een koekenpan en laat hier de ghee in smelten. Maak van het beslag steeds twee of  drie hoopjes in de pan en bak de pannenkoekjes 2-3 minuten aan beide zijde tot ze goudbruin zijn en bewaar deze in de oven. Herhaal dit tot het beslag op is.
 3. Serveer met honing/ahornsiroop/appelstroop en vers fruit of nootjes. Smakelijk.