Kefir: melkkefir, waterkefir & kokoskefir

Kefir: melkkefir, waterkefir & kokoskefir

Kefir is een bruisend, probiotisch drankje dat in verschillende vormen bestaat. Je hebt melkkefir en waterkefir, maar met de melkkefirkorrels kun je ook (tijdelijk) van plantaardig melk kefir maken. Die met kokosmelk is voor mij favoriet.

Werk altijd schoon wanneer je fermenteert, met schone handen, potten en werkplek


Melkkefir

Van (rauwe)melk kun je Kefir maken, een hele goede probiotische drank. Je hebt dan melkkefirkorrels nodig, die kun je vaak gratis afhalen bij iemand die ze al heeft, kijk maar eens op marktplaats of FB

Kefir maken is heel eenvoudig te maken in de volgende  stappen, waarna je weer van voor af aan begint. De korrels zullen groeien en zo kun je steeds meer kefir maken of iemand anders blij maken met jou korrels, zodat diegene ook aan de slag kan.

IMG_3054 Doe een laagje van 2-3 cm kefirkorrels in een schone pot, voeg eventueel slagroom toe

IMG_3058 Vul de pot niet tot de rand met (rauwe) melk

IMG_3060 Laat deze pot 24-48 uur staan op een donkere plaats

IMG_3050 De kefir is klaar als zich een laagje wei (doorzichtig) heeft gevormd

IMG_3048 Giet de kefir nu door een plastic zeef (beetje kloppen) en vang de korrels op

IMG_3052 Wat achterblijft is de kefir drank die je direct kunt drinken of tot 2 weken in de koelkast kunt bewaren. De korrels doe je weer in de schone pot.

Na 48 uur is de lactose in de melk nagenoeg volledig omgezet en daarom kunnen mensen met een lactose intolerantie vaak wel kefir verdragen. Het is een zure drank, de smaak is te vergelijken met die van karnemelk, maar dan romiger, omdat het melkvet er nog inzit.

Kies je voor een 2de fermentatie** (AANRADER) dan zou ik de kefir na 24 uur afgieten.

Tips:

*Als de kefir een dag of wat in de koelkast heeft gestaan gaat deze zich scheiden, de doorzichtige laag is de wei, dit is niet erg, even schudden lost dit op.

*Geef het overschot aan korrels aan anderen of doe er iets anders mee, kan door de smoothie, gevoerd aan huisdieren of op de composthoop.

*Bewaar de kefirkorrels niet tussendoor in de koelkast, maar houd ze liever steeds aan het werk, doe ze alleen in de koelkast als je een pauze wilt inlassen, omdat je niet thuis* bent. Maak dus zoveel als je in 48 uur kunt consumeren.

*Niet thuis/pauze:

Als je een paar dagen weggaat kun je de korrels in ruim melk in de koelkast bewaren. De kefir die dan ontstaat is niet zo smakelijk en kun weggooien. Als je langere tijd weg bent geweest is de eerste portie die je weer maakt vaak minder lekker, gewoon wegdoen en opnieuw in verse melk zetten, soms moet dit wel vaker tot het weer lekker ruikt en goed smaakt. Langer dan 1,5-2 weken op vakantie? Dan kun je er beter voor kiezen ze goed af te spoelen, droog te deppen en in te vriezen. Het opstarten kan daarna nog langer duren, soms wel een week. Het helpt dan als je ook een beetje kefir hebt ingevroren en die toevoegt aan de melk als je opnieuw begint.

**Tweede fermentatie:

Door de kefir een tweede fermentatie te geven voeg je smaak toe en dit maakt de kefir lekkerder, minder zuur en verhoogt vit B gehalte.

Bijvoorbeeld dmv citroen/limoen/sinaasappel schil:

img_3829

 

Doe in de gezeefde kefir de schil van een citroen of limoen en laat deze nog 3-12 uur (hoe warmer hoe sneller klaar) op het aanrecht staan. Daarna de schillen eruit zeven en kefir in de koelkast bewaren

 

kefir hangop

Als je de kefir in een kaasdoek een paar uur laat uitlekken wordt deze een stuk dikker en heb je kefir hangop, lekker als toetje met vers fruit. De wei die je overhoudt kun je weer gebruiken bij het fermenteren van groenten of bij het maken van bietenkvass.

Waterkefir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verfrissend, licht bruisend prebiotisch drankje wat verschillende vitaminen B bevat, maar ook vit C, mineralen, enzymen en het aminozuur tryptofaan wat kalmerend werkt op het zenuwstelsel

 

Benodigdheden:

een afsluitbare (weck)pot en een plastic zeef.
Gebruik per keer:

  • 20 gram kefirkorrels
  • 200ml (bron)water.
  • 10 gram biologische ongeraffineerde rietsuiker/oersuiker of palmsuiker, niet minder, dan honger je de korrels uit.

Verder:

  • Een ongezwavelde gedroogde vijg of abrikoos, 2 dadels, wat gedroogde appel of rozijnen.
  • Een kleine (biologische) citroen door de midden gesneden

De kefirkorrels zullen al snel gaan groeien, de korrels die je overhoudt kun je delen met anderen.

Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten in de (weck)pot bij elkaar. Als de citroen niet biologisch is, moet deze geschild worden.
  • Roer even door met een houten lepel zodat de suiker goed oplost.
  • Sluit de pot en zet hem op een lichte plaats (bv. vensterbank, maar niet in de zon). De pot hoeft niet perse luchtdicht afgesloten te zijn, maar let er wel op dat er geen fruitvliegjes bij de kefir kunnen. Als de pot luchtdicht wordt afgesloten ontstaat er wel minder alcohol is de ervaring.
    Laat deze bereiding 2 dagen staan. U zult merken dat het koolzuurgehalte in de pot vooral vanaf dag 2 stijgt. De 1e bereiding misschien nog niet zo, maar na een paar bereidingen wel.
  • Na 2 dagen is de kefir klaar. De citroen perst u uit en doet u bij de drank. Alle overige vruchten gooit u weg
  •  Dan giet u de kefirbereiding af door de zeef, boven een beslagkom. Gebruik hiervoor GÉÉN metalen zeef, maar een van plastic

U kunt de kefirdrank het beste in een glazen fles in de koelkast bewaren.

  • U kunt de kefirdrank het beste in een glazen fles in de koelkast bewaren.
  • De kefirkorrels kunnen weer gebruikt worden voor een nieuwe bereiding. Belangrijk: Gebruik bij het schoonmaken van de weckpot géén of zo weinig mogelijk schoonmaakmiddelen. Kefir is daar erg gevoelig voor.

De kefirkorrels zetten de suikers om in zuren en goede bacterie die goed zijn voor de darmflora.
Tweede fermentatie:

Na het afgieten kun je ervoor kiezen een tweede fermentatie (zonder korrels dus) te doen door een half glas appel-/kersen-/grapefruit/sinaaasappelsap toe te voegen aan de kefirdrank en dit 2 dagen op het aanrecht te laten staan voordat je het in de koelkast plaatst of opdrinkt.

Ook kun je in plaats van sap een paar schijfjes gember/vanillestokje en nog een tl palmsuiker toevoegen. De tweede fermentatie is bedoeld om een smaakje toe te voegen aan de kefir, er ontstaat een gezonde frisdrank met meer koolzuur en dus meer prik.

 

Kokoskefir

Verdraag je geen melkproducten of wil je eens wat anders dan is deze variant met kokosmelk een heel goed alternatief. De kunst is om de kokoskefir lang genoeg de tijd te geven om op te stijven en zo dikker te worden, zodat je het kunt gebruiken zoals yoghurt.

Het nadeel van werken met plantaardige melk is echter dat de kefirkorrels lactose nodig hebben, dat is hun voedsel. Desondanks kunnen ze wel mooie kokoskefir maken, echter moeten ze af en toe herstellen en gevoed worden met echte melk. Dus adviseer ik na 2-3  keer in de kokosmelk, de korrels het beste weer een dag in verse melk laten bijkomen, zodat ze op kracht blijven en goed de kokosmelk voor je kunnen fermenteren. Je spoelt dan voor gebruik de korrels af met water, om de dierlijke melk te verwijderen.

Nodig:

300 ml Kokosmelk (niet verdund met water, maar puur)

30 gr kefirkorrels

2 potten

geduld

Doe de kokosmelk in een potje samen met de korrels, laat dit ongeveer 36 uur staan.

Zeef de korrels eruit en doe de vloeistof in een schone pot en bewaar deze in de koelkast. Na een paar dagen zal de kokoskefir steeds dikker worden. Roer de kefir even om voor gebruik.

8 gedachten over “Kefir: melkkefir, waterkefir & kokoskefir

  1. Beste Tanja, ik Hans Klop, 74 jaar, zit met de vraag over Wei. Dit product als afscheiding van Kefier kan daar weer door geroerd worden. Maar wat kan men mer Wei aanvangen als zelfstandig product? Weg als afvalproduct? Of is het nog te gebruiken als een of andere lekker i.c. nuttig product?

    1. Dag Hans, de wei van de kefir is juist erg gezond, het bevorderd de aanmaak van glutathion een krachtig anti-oxidant. Je kunt de wei echter ook gebruiken (als je de kefir in een doek laat uitlekken bv) als starter bij fermentatie. Zo kun je het aan je zelfgemaakte mayonaise toevoegen of aan versgeperst fruit met wat zout om een gefermenteerd frisdrankje te maken, om fruit mee te fermenteren. Ook kun je het aan een voetenbadje toevoegen als je last hebt van kalknagels of in bad bij huidklachten (uitslag, eczeem). Je kunt het ook best lang bewaren in de koelkast, blijft een aantal weken goed.

  2. Kunnen de kefirkorrels ook mee op vliegvakanties?
    Als de bagage door de scanner heen gaat, heb je dan geen rontgenkefir?

    1. Op vakantie zou ik zelf liever de poedervorm meenemen, maar denk niet dat ze zo zeer te lijden hebben van de scanner. Ik zou zeggen probeer het uit en laat het ons weten.

  3. ik gebruik melkkefir met vetarme geiten of schapenmelk…. wordt de kefir dikker als ik daavan de volle melk neem?

    kan men ook bij iedere keer n theelepeltje suiker erbij doen( voeding voor de kefir)?

    1. Jaaa sowieso altijd het onbewerkte product gebruiken, de natuur weet het beste wat goed is, en de gezonde vetoplosbare vitamines zitten natuurlijk in het: VET
      Kefir leeft van lactose, dit is melksuiker, glucose is niet de voeding waar ze het goed op doen.

  4. Hoi medewerker Gezond gestel.
    Mijn naam is Jeannette House uit Heukelum. Zou u mij verse melkkefirkorrels willen toesturen?
    Graag hoor ik wat de portokosten zijn.
    Adres Leijenburgplein73 4161 AS Heukelum.
    Bedankt!
    Mvrgr. Jeannette House.

    1. Hoi Jeannete,

      Ik heb op het moment geen korrels over helaas, op FB zijn er veel groepen waar je eens zo kunnen kijken.

Reacties zijn gesloten.