Seizoensgroenten en -fruit

Seizoensgroenten en -fruit

Maak gebruik van seizoensgroenten en fruit: gezond, goedkoop en duurzaam.

Groenten en fruit zijn pas gezond als ze verantwoord geproduceerd worden en ondanks vele tegenberichten en onderzoeken is mijn belezen mening dat biologische gezonder is, omdat er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en geen kunstmest, waardoor ze meer vitaminen en mineralen bevatten.

Biologische groenten zijn echter wel duurder dan de niet-biologische. Een manier om desondanks op de kleintjes te letten is om groenten en fruit van het seizoen te gebruiken. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een groenten en/of fruit abonnement te nemen.

Niet alle biologische groenten en fruit komen uit Europa, waardoor je je kunt afvragen hoe het zit met de duurzaamheid , want de milieuvervuiling die er door het transport ontstaat draagt niet echt bij aan de duurzaamheid waar je als verantwoordelijke consument toch op wil letten. Daarnaast zijn er ook landen die bijvoorbeeld vervuild oppervlakte water gebruiken om de gewassen te irrigeren, iets wat (nog) niet is vastgelegd in regels van de keurmerken.

Door lokale seizoensproducten te kopen heb je veel meer zicht op de herkomst en is de kans kleiner dat ermee gerommeld wordt, bovendien kun je de producent/winkelier zelf vragen hoe het tot stand is gekomen door te vragen of te mailen. Dit geld natuurlijk niet alleen voor groenten en fruit, maar ook voor vlees, eieren, melk en vis.

Geef een reactie