Zelf superfood maken – budget vriendelijk
Er zijn een aantal dingen die ik graag zelf maak die goedkoop en eenvoudig zijn en veel kunnen betekenen voor je gezondheid. .
Bouillon is ontzettend helend voor de darmen, levert makkelijk opneembare voedingsstoffen, het verbeterd de spijsvertering en hersteld de slijmvliezen.
Groenten bouillon: Verzamel je groenten afval van een paar dagen zoals van venkel, boven en onderkant bleekselderij, schillen van knolselderij, buitenste van de prei, citroengras, oude wortelen, steeltjes van kruiden, zoals peterselie en koriander in een papieren zak in de koelkast bewaren. Dit doe je allemaal in een pan en zet het onder water. Je voegt toe, een ui, kruidnagel, laurier, gember, kurkuma en knoflook. Dit breng je langzaam aan de kook en laat het een uur zachtjes op het laagste pitje staan. Zeven en af laten koelen, bewaren in glazen potjes de koelkast, als je veel hebt kun je ook wat invriezen.
Botten bouillon: Kijk of je aan botten kunt komen van grasgevoerde biologische dieren en gebruik wat je kunt krijgen, mergpijpjes, knieën, ribben, het karkas van een kip of een (stuk) soepkip kan ook om kippenbouillon te maken. Spoel de botten even af onder koud water. Zet de botten onder water en voegt een scheutje appelazijn toe. Dit laat je een uur staan, de azijn lost mineralen op, zodat ze beter worden afgegeven aan het water. Je zet dit zonder af te gieten op een laag vuurtje op. Als het kookt vormt zich schuim aan het oppervlak, dit schep je er met een zeef/schuimspaan zo veel mogelijk van af. Dan zet je de pan op een warmteverdeler/plaatje/lage temperatuur en laat het de hele dag 10-24 uur opstaan, kippenbouillon wat korter dan vleesbotten. Laat afkoelen tot het zo warm is dat je het merg eruit kunt halen en het vlees van de botten. Niks weggooien. Als je liever een heldere bouillon hebt moet je het nog even zeven, of door een doek gieten voordat je de merg en het vlees weer terug doet in de bouillon. Bewaar in glazen potten in de koelkast en als je veel maakt vries je wat in. Je kunt uiteraard ook groenten en kruiden aan de bouillon toevoegen de laatste uren. Ik vind het makkelijker om het gescheiden te doen.
De groenten bouillon kun je gebruiken als smaakmaker bij de bottenbouillon. Dus gebruik wat van de bottenbouillon en wat groenten bouillon, breng op smaak met Keltisch zeezout en peper en voeg verse groenten toe.
Let op met kippenbouillon, die gaat snel kapot, vooral in de zomer en eet je liever dezelfde dag nog of vries het in.
Visbouillon: gebruik visafval, de koppen en graten van één of meer vissen bv kabeljauw en zet deze onder water met een scheutje appelazijn/citroensap of witte wijn en laat een uur staan. Voeg een stukje prei, een wortel, wat bleekselderij en kruiden naar keus toe (laurierblad, peterselie). Zet op een laag vuurtje op tot het bijna kookt en laat dan ongeveer 60 minuten opstaan op een kookplaatje/lage temperatuur. Giet af door een zeef. Haal als het en beetje is afgekoeld de stukjes vis zonder graat eruit en doe deze terug in de bouillon. Als je wilt kun je de bouillon eerst nog inkoken tot de smaak wat geconcentreerd wordt. Verse groenten toevoegen en op smaak maken met Keltisch zeezout en wat verse peper.
De bouillons bevatten veel mineralen en gelatine wat goed is voor je : botten!
Je kunt bouillon gebruiken in sauzen, soepen, stoofpotten, puree, voor risotto en is een heerlijk tussendoortje.
Orgaanvlees?
Ja echt, want het barst van de voedingsstoffen!
Leverworst/paté
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr lever (rund is gezondst, kippen/ganzenlever het lekkerst)
- 150 gr Zeeuws/gegrilde spek
- 50 gr reuzel of boter/ghee
- peper en zout
1 ui snipperen en 5 min fruiten in de reuzel/boter, dan de knoflook erbij en nog 2 minuten mee laten fruiten.
200 gr lever in stukken erbij, peper en zout erover en rosé bakken.
In de keukenmachine stukken lever met 150 gr spek in blokjes malen tot een gladde paté ontstaat.
In potten/bakjes verdelen en in koelkast bewaren, eventueel invriezen.
Kokos
Deze vrucht bevat goede vetten, de melk is een lactosevrije basis voor sauzen en met het meel kun je glutenvrij bakken. Een goede budget tip is om beide zelf te maken van kokosrasp!
Kokosmelk (en kokosmeel):
Je kunt kokosmelk kopen, maar ook zelf maken van kokosrasp welke redelijk voordelig is te kopen in alle supermarkten/toko’s of natuurwinkels. Je kunt ook verse kokos gebruiken, maar dit is iets meer werk.
- Doe 1 deel kokosrasp in de blender/keukenmachine en voeg 2 delen heet water toe dat net van de kook af is.
- Zorg dat je een handdoek/theedoek gebruikt om de deksel op de blender te houden, anders vliegt de hele brei door je keuken. Stevig vasthouden!
- Laat dit 2-3 minuten draaien. Daarna kun je het door een doek in een vergiet gieten en uitknijpen.
- Je kunt dit nog een keer herhalen met dezelfde rasp, alleen wordt de melk dan niet zo dik, maar nog altijd prima in smoothies of curry.
- De rasp die overblijft kun je een paar uur in de oven laten drogen op lage temperatuur (80 graden) en daarna in een koffiemolentje 1 minuut fijnmalen en dan heb je kokosmeel. Met dit meel kun je muffins en pannenkoeken of koekjes baken. Dit meel is als je het in de winkel moet kopen best prijzig, rond de 10 euro per kilo en nu hou je het over.
Vlierbessensap (1 liter)
Ingrediënten
- 1,5 kilo vlierbessentrossen
- 100 milliliter water
Vlierbessen kun je overal gratis plukken eind augustus. Je kunt ze beter niet rauw eten, maar er sap van maken. Je plukt voor de trossen die rijp zijn en ritst de bessen eraf, met je handen of met een vork. Je voegt een beetje water toe en kook ze ongeveer 2 minuten tot alle bessen kapot zijn en het sap eruit is.
Zeef de bessen door een schone uitgespoelde (kaas)doek. Kook nu het sap nog een keer op en vul in schone potten/flessen.
wat is kzz? en wanneer moet je het in de piccalily doen?
Kzz is Keltisch zeezout, dat zout gebruik ik in al mijn recepten, het is een compleet ongeraffineerd zout dat veel meer mineralen bevat dan keukenzout dat voor 100% uit natrium bestaat. Je doet het in de picalilly met de andere kruiden.