Kombucha
Kombucha of Komboecha is gefermenteerde thee gemaakt van zwarte (of groene) thee en suiker, de fermentatie vind plaats door middel van een ‘zwam’. Deze glibberige cellulose pannenkoek wordt in het Engels aangeduid als SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) en is dus een symbiose van melkzuurbacterieën en gisten. De scoby voedt zich met de suikers en wordt steeds dikker, aan het oppervlakte ontstaat namelijk een nieuwe laag die ook wel babyscoby wordt genoemd, soms groeit deze vast aan de moederzwam, soms los aan de oppervlakte wat los van de moederzwam.
De verschillende bacteriestammen en gisten in de zogenaamde kombucha zwam zetten de suikers om in zuren, enzymen, vitamines uit het B-complex en vitamine C.
Kombucha recept voor 2 liter
Ingrediënten:
80-100 gr bio rietsuiker
2 el zwarte/groene biologische thee
150 ml starter (kombucha die klaar is)
1 Scoby (online verkrijgbaar)
(gefilterd) water of bronwater
Nodig: flessen/potten om in te brouwen, doek/oud t-shirt elastiek.
Bereiding:
Kook 1 liter water, voeg thee toe in een schaal/pan/theepot
Laat 10 minuten trekken.
Voeg de suiker toe en laat deze oplossen.
Giet de thee door een zeef om de blaadjes eruit te halen
Vul de fles(sen) of pot(ten) met de thee en vul aan met koud water tot ze 3/4 zijn gevuld.
Laat afkoelen tot onder de 40 graden!!
Voeg de Scoby en starter toe.
Laat minimaal 2 cm ruimte over boven de vloeistof.
Dek af met een doek (tegen fruitvliegjes en insecten) en doe een elastiek om de bovenkant van de fles om de doek op zijn plek te houden.
Zet de flessen op een donkere plek 7-14 dagen staan.
Proef na een dag of 7-10, vind je de kombucha al lekker dan kun je deze zeven en drinken. Zo niet laat dan nog even staan om het iets zuurder te laten worden.
Je kunt deze kombucha in een schone fles doe en drinken, maar je kunt hem ook een tweede fermentatie geven door er vers sap aan toe te voegen die je zelf uitperst of anders met met biologisch sap en kruiden. Als je deze fles afgesloten een paar dagen op het aanrecht laat staan gaat het verder fermenteren op de fruitsuikers en krijg je meer koolzuur/prik.
Houd altijd een beetje kombucha achter als starter bij de Scoby voor de volgende ronde.
Bovenstaande is een richtlijn, vind je de kombucha te zoet of te zuur pas dan de verhoudingen bij je volgende ‘brouwsel’ aan, of laat hem langer of korter staan.
Rode Bessen Kombucha
Doe in een fles van 1 liter 900 ml kombucha die klaar is, maar niet te zuur. Voeg hier 75 gr rode bessen aan toe en sluit de fles goed af
Laat dit 2-3 dagen op kamertemperatuur staan en daarna bewaren in de koelkast, dan ontstaat meer koolzuur en de bubbels maken het zo feestelijk en ontzettend lekker!