Ontbijt
Om de dag eens te beginnen met iets anders dan een boterham of musli kun je variëren met zuivel, eieren, groenten en fruit.
Dit geeft je in principe voldoende voedingsstoffen en energie tot de lunch.
Eventueel kun je een beker bouillon, stukje kaas of kokosnoot, handje nootjes als tussendoortje nemen.
Smoothie:
voor 2 pers.:
- stukje ananas
- handje bramen/frambozen/bosbessen
- 500 ml volle yoghurt /kefir
hieraan kun je optioneel aan toevoegen:
- 1 eetl stuifmeelkorrels/pollen
- theelepel kaneel
- 2 eetlepels kokosolie/kokosrasp
- geweekt noten/zaden, bijvoorbeeld paranoten voor selenium
- honing
- levertraan (gefermenteerde blue ice/koudgeperste)
Gebruik waar mogelijk biologische voedingsmiddelen. Doe alles in een blender tot een gladde massa ontstaat.
Je kunt met het fruit variëren afhankelijk van het seizoen.
kwark-fruitontbijt:
Afhankelijk van het seizoen, maar bijvoorbeeld:
Ongeveer 250 ml volle kwark of Kefir (naar behoefte), stukjes fruit (aardbeien, frambozen, bramen). Roer hierdoor een theelepel stuifmeelkorrels/pollen en laat dit even staan, zodat de stuifmeelkorrels op kunnen lossen en strooi er kokosrasp overheen.
Eieren
Spiegelei met gebakken paddenstoelen (shiitake/oesterzwam) en zeekraal.
Ui snipperen en aanfruiten in een flinke eetlepel roomboter/ghee 100 gr paddenstoelen snijden en samen met een handje zeekraal toevoegen en meebakken, 2/3 eieren (naar behoefte) toevoegen en ervoor zorgen dat het eigeel niet stolt, maar vloeibaar blijft. Op smaak maken met zeezout en zwarte peper.
Roerei met avocado en gerookte zalmsnippers
3 eieren kloppen met wat crème fraiche/yoghurt, peper en zout en kort in ruim boter bakken, de avocado in blokjes snijden en samen met de zalmsnippers er over verdelen.
Avocado met Hüttenkase en gekookt eieren
Gekookte eieren en avocado in blokjes snijden en Huttenkase erdoor roeren, beetje dressing van olijfolie, azijn en beetje mayonaise/yoghurt erover en peper en zout
Spek en ei
Boerenomelet
- 3 eieren
- slagroom
- uien
- courgette
- verse kruiden, zoals peterselie, kervel, dille, bieslook
- spekjes/kaas
- boter/kokosolie
- zout en peper
Eieren klutsen met een scheutje slagroom, zout en peper toevoegen. Uien snipperen en courgette halveren, de zaadjes eruit scheppen met een theelepel en in dunne plakjes snijden. Spekjes en groenten in boter/olie even bakken, dan het eimengsel toevoegen, als de omelet is omgedraaid kun je er eventueel nog wat kaas over strooien, kort de deksel op de pan doen om deze te laten smelten.
Gefermenteerde boekweit pannenkoeken.
- 1 kopje boekweitkorrels (ruim 100 gr)
- water (200 ml)
- 1/2 kopje kefir/yoghurt (50 ml)
- boter/kokosolie
- 2-3 eieren
- vanille
- tl bakpoeder
- snufje zout
Laat kopje boekweit in 2 koppen water 24 uur weken. Spoel ze daarna af en doe ze met 1/2 kopje yoghurt/kefir in de blender tot een gladde massa ontstaat en laat dit nog 6-8 uur staan. Voeg 2-3 eieren toe een beetje melk, zout, bakpoeder en wat vanille essence of uit een vers stokje en klop dit tot een glad beslag, eventueel nog wat melk toevoegen tot de juiste consistentie ontstaat.
Ik gebruik om te bakken een keramische pan, omdat ze dan niet blijven plakken en veel kokosolie/boter. Je kunt ze beleggen met bosvruchten en slagroom/crème fraîche of vullen met groenten en vlees/kaas/gerookte zalm of makreel.
Heerlijk. Hier kan ik mee op weg !
Fijn Nicole, smakelijk!