Willen jullie meer of minder vlees?

Willen jullie meer of minder vlees?

vleesbashen

Jawel, vlees eten is slecht!, want bevordert darmkanker en is nog dramatischer voor het milieu, want CO2, stikstof, waterverspilling etc. Dus zouden we minder vlees moeten eten, dat is beter voor ons en zeker voor de wereld nietwaar?

Daar is ook wat voor te zeggen, want er wordt wat af gerommeld met ons eten. Het ene voedselschandaal wordt opgevolgd door de andere en in ons informatietijdperk komen de wantoestanden die plaatsvinden in de voedselproductie en bio-industrie steeds vaker aan het licht. En dat is vreselijk dieronvriendelijk en zieke dieren zullen zeker geen gezondheidswinst voor ons opleveren. Maar is dan dus de enige oplossing stoppen met vlees eten of drastisch minderen?

Er zijn gelukkig ook bedrijven zijn die laten zien dat het anders kan. Zonder toevoegingen vlees produceren van dieren die niet uit de intensieve industrie komen. Die laten zien hoe je respectvol en verantwoord om kunt gaan met dieren die uiteindelijk wel gewoon in de cyclus van het leven terecht komen. De cyclus van eten en gegeten worden. 

Belang

Ik heb geen aandelen, maar wel een belang bij dit soort bedrijven. Ik ben als realfood fanaticus zo blij met dit soort bedrijven dat ik niet anders kan dan ze te promoten. Voornamelijk uit eigen belang, omdat ik niet wil dat deze betrouwbare bron van goed voedsel verdwijnt voor mij en voor mijn publiek. Mijn verhaal over wat gezond is en wat niet, valt of staat namelijk met de kwaliteit van dierlijke producten. Producten die in mijn ogen onontbeerlijk zijn, want vreselijk voedzaam en goed opneembaar voor ons. Maar alleen als de dieren waarvan ze afkomstig zijn een natuurlijk leven hebben gehad. Als er niemand is die het voor ons produceert, dan sta ik met mijn bek vol tanden op het moment dat mensen mij vragen waar ze dan terecht kunnen voor dierlijke producten van onberispelijke kwaliteit. Gelukkig zijn er (steeds meer) bedrijven die hier naar streven zodat we wel gebruik kunnen maken van deze belangrijke bron van voeding. Hier staan veel adressen bij elkaar waar je terecht kunt: http://www.westonprice.nl/waar-vind-ik-goed-eten/

Maar goed terug bij de hoofdvraag, meer of minder vlees?

Vlees

We horen steeds vaker dat we niet zo veel vlees en dierlijke producten zouden moeten eten. Het is slecht voor het milieu en voor de gezondheid. Dat is het mantra. Allerlei berekeningen worden op ons afgevuurd en als we allemaal eens 1 dag vegetarisch zouden eten zou de wereld een stuk beter af zijn. Nu heb ik zelf 10 jaar geen vlees gegeten en zou ik volgens de calculaties dus al een behoorlijk positieve bijdrage geleverd hebben aan het milieu. Toch ben ik van mening dat de deze boodschap volledig afhankelijk is van veel meer zaken. Om te beginnen de manier waarop de dieren gehouden worden, maar ook de wijze waarop wij ermee omgaan en hoe ze worden verwerkt. Misschien is dat nog wel veel belangrijker dan de hoeveelheden vlees die wij consumeren.

De manier waarop

Ja als je dieren in hele kleine donkere ruimtes in hun eigen ontlasting laat leven, wat smerig en zielig is, ze vervolgens voedsel te eten geeft dat ze van nature zelf nooit op het menu zouden zetten, worden ze vatbaar zijn voor ziektes en hebben dus veel antibiotica en andere medicatie nodig om niet ziek te worden. Wanneer je deze ongezonde dieren vervolgens industrieel verwerkt en er allerlei vreemde stoffen aan toevoegt om de houdbaarheid en opbrengst te vergroten, dan kun je natuurlijk niet verwachten dat deze producten ons veel gezondheid gaan opleveren. Nee zieke dieren en schimmige goedjes leveren geen gezondheidswinst op, dat lijkt mij duidelijk.

Als het onnatuurlijke voedsel dat ze krijgen aan de andere kant van de wereld geproduceerd wordt ten koste van regenwouden, vruchtbare grond, met veel giftige bestrijdingsmiddelen en kostbaar water. En wij vervolgens van het dier dat we slachten voornamelijk het filetje en het magere spiervlees consumeren, waardoor er dus enorme verspilling plaatsvindt van grondstoffen, dan is je biefstukje inderdaad wel behoorlijk milieubelastend, dat klopt.

Minder

De oplossing is altijd dezelfde: we moeten met z’n allen minder of beter nog geen vlees eten! Hmmm, echt waar? Is dat de enige oplossing? Dat durf ik te betwijfelen…. Waarom voor de verandering niet eens vooral de productiemethode ter sprake brengen, want daar is dus van alles mis mee! Alles moet zo goedkoop mogelijk om zoveel mogelijk kiloknallers op de markt te brengen wat dus ten koste gaat van de dieren, de planeet en onze gezondheid.

Echter wanneer een dier zijn natuurlijk dieet kan volgen, grazen, pikken naar wormpjes, wroeten naar wortels. Als het genoeg ruimte heeft om buiten te lopen en zo zijn ontlasting als mest te laten fungeren en we ook het hele dier weer gaan gebruiken krijg je een heel ander plaatje. Dan gaan al die berekening niet meer helemaal op.

En laat dit nu precies zijn wat er bij een heleboel bedrijven die grasgevoerd vlees produceren allemaal goed gaat. Zij maken gebruik van sterke oorspronkelijke rassen die buiten leven in een kudde en alleen gras en kruiden eten. Ze krijgen geen GMO soja uit Zuid Amerika, geen mais en graan en er hoeft geen antibiotica aan te pas te komen, omdat ze gezond zijn. Kalfjes drinken bij hun moeder, er lopen stieren rond in de kudde en de bevallingen lopen nagenoeg zonder complicaties. Deze dieren worden goed verzorgd en leiden een dierwaardig bestaan.

Doordat ze het grasland dat ze begrazen zelf weer bemesten is er geen mestoverschot, maar een kringloop van grondstoffen. Omdat er geen mais en granen worden bijgevoerd hoeven deze ook niet verbouwd te worden. Zo is er dus ook geen verlies van water, vruchtbare grond en geen vervuiling door transport en bestrijdingsmiddelen. Daarmee is de milieubelasting ineens een stuk lager! Rest het gezondheidsaspect nog. Is vlees eten ongezond? Of is er ook hier een verschil tussen vlees uit de industrie en grasgevoerd vlees?

Gezonder

Jij bent wat je eet, maar ook het voedsel dat je tot je neemt is wat het eet. Het vlees van een dier dat zelf zijn gras en kruiden bij elkaar graast en dus buiten loopt is zeker anders. Deze nabootsing van een zo natuurlijk mogelijk leven en dieet van de dieren zorgt bijvoorbeeld voor een totaal andere samenstelling van het vlees en de vetten. Het is gezonder. Kijken we bijvoorbeeld naar de samenstelling van vetzuren bij een grasgevoerd rund dan zien we dat het aandeel aan essentieel omega 3 vetzuur veel hoger is dan bij dieren die bijgevoerd worden met granen en mais. Logisch, want dit vetzuur kunnen ze alleen uit gras, klaver en kruiden halen. Granen bevatten voornamelijk omega 6 vetzuur, een vetzuur dat we in verhouding toch al teveel binnenkrijgen Dit vlees bevat daarnaast meer vetoplosbare vitaminen A en E en meer mineralen.

Een dier dat niet gestressed is, goed heeft gegeten, in de zon heeft gelopen, een dierwaardig bestaan heeft geleid en geen antibiotica heeft gekregen is logischerwijs gezonder en levert gezonder vlees op. Wanneer dit vlees wordt verwerkt tot een eerlijk product zonder toegevoegde conserveringsmiddelen, vulstoffen, suiker, smaakversterkers en kleurstoffen krijg je een goed product dat juist bijdraagt aan jouw gezondheid in plaats van het te belasten.

Meer

Vroeger aten wij mensen het hele dier van kop tot staart en werd er niets verspild. We zijn echter verleerd om soep te trekken van de botten en orgaanvlees te eten. Terwijl deze delen van het dier ons juist de meeste gezondheidswinst opleveren. Lever is de absolute multivitamine en botten leveren belangrijken bouwstoffen voor onze slijmvliezen, huid, bindweefsel, nagels en botten. Nu wordt het veelal weggegooid of verwerkt in de industrie tot diervoer of junkfood. Bij veel (online) winkels uit onze store locator promoten ze het gebruik van het hele dier. Ze verwerken bijvoorbeeld lever of hart in hun gehakt en je kunt er de organen, de vergeten stukken vlees, het vet en ook de botten kopen. Minder verspilling van kostbare grondstoffen en meer gezondheidswinst.

Planeet en dierenleed

In mijn ogen is er niet zoveel mis met het eten van gezonde dieren mits zij een gezond en dierwaardig leven hebben geleidt. Zeker wanneer ze ook nog met zorg en minimale stress geslacht worden. Daarbij betuigt het van respect voor het dier en de natuur om alles van dit dier te gebruiken. Juist dan levert het meer gezondheidsvoordelen op en is het veel minder milieubelastend. Wist je bijvoorbeeld dat in gras heel veel CO2 wordt opgeslagen en grasland met hun grazers juist kunnen bijdragen aan een vruchtbaar en rijk bodemleven?(https://bsc.poole.ncsu.edu/library/article/carbon-farming-and-climate-mitigation). Dit in tegenstelling tot de (intensieve) landbouw die er wordt bedreven niet alleen om diervoer te produceren, maar ook om ons te voorzien van plantaardige voeding. Veel mensen vergeten dat er bij de productie van plantaardige voeding ook vogelnesten, knaagdieren en andere dieren sneuvelen tijdens het ploegen en oogsten.

Daarnaast begrazen dieren vaak stukken land die helemaal niet geschikt zijn voor landbouw en zorgen deze dieren dat dit relatief schrale landschap een bron wordt van goed opneembare, voedzame eiwitten (https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/more-fuel-for-the-foodfeed-debate-new-study-indicates-livestock-production-is-a-much-smaller-challenge-to-global-food-security-than-often-reported). Voor meer informatie hierover:
http://savory.global/

Meer voedingsstoffen

Voor mij is het een uitdaging om onze maaltijden voedzamer te maken én hierin de delen te verwerken die van ons menu zijn verdwenen. Hiermee gaan we verspilling tegen en voegen we iets toe voor onze gezondheid. Omdat we de smaak en het gebruik van het hele dier niet meer gewend zijn help ik je een stukje op weg met een ander hamburger recept. Hart bevat ontzettend veel voedingsstoffen waaronder Q10 en B12, het merg veel bouwstoffen voor onze eigen botten en tanden, daarnaast voegt merg veel smaak toe aan deze burger, kortom: gezond, duurzaam en lekker.


kop tot staart hamburger

 

Ingrediënten
400 gr grasgevoerd rundergehakt (liefst grof gemalen)
100 gr grasgevoerd runderhart
Merg van 2 mergpijpjes van grasgevoerd rund
Vers gemalen zwarte peper en Keltisch zeezout
grasgevoerd ossenwit/ghee

Bereiding
Maal eventueel het hart kort in de keukenmachine/hak het in kleine stukjes en voeg toe aan het gehakt.

Merg met een lepel eruit scheppen of even 5 min in de oven op 160 graden zodat je het er makkelijker uit kunt scheppen (de botten kun je later weer gebruiken om bouillon mee te trekken).

Hak het merg fijn en roer door het gehakt, breng op smaak met zout en peper.

Vorm 4 hamburgers van dit mengsel en bak ze in het vet van jou keuze medium gaar, (veel vet heb je niet nodig, omdat het merg al veel vet bevat).

Serveren op een zuurdesembroodje met wat (gefermenteerde) groenten en een sausje van mayonaise en zure room. Je kunt natuurlijk ook het broodje weglaten en de burger alleen met groenten en/of salade eten.

Enjoy!

 

6 gedachten over “Willen jullie meer of minder vlees?

  1. Wat een kennis heb jij in huis Tanja, fijn om te lezen en prachtig verwoord, bedankt.

  2. Heel fijn dat je dit zo duidelijk opschrijft! Hoop dat veel mensen dit lezen en er iets mee doen, veel succes met de Broth Bar!!

  3. Prachtig geschreven Tanja. Wij kopen al jaren ons vlees bij de Schotse Hooglanders en zijn daar zeer tevreden over. Maastricht ligt best wel ver van Uden vandaan. Misschien dat je jouw Broth Bar ook in Uden in de toekomst kunt beginnen.

    1. Dag Theo, wat fijn om te lezen. Goed dat jullie gebruik maken van de mooie producten van Schotse Hooglanders. Ja dat is niet om de hoek. We zijn nu nog even druk met opzetten van de Broth Bar in Maastricht, maar wie weet.. 🙂

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.