Lunch Soepen
- 2 flinke stronken broccoli, in kleine stukjes
- 1 ui gesnipperd
- teentje knoflook
- 800 ml bouillon
- 1 bosje basilicum/peterselie, fijngesneden
- 1 bosje kervel, fijngesneden
- 200 ml room
- versgemalen peper
- boter
Bereiding:
Verhit de boter en fruit de ui, en broccoli kort aan, voeg op het laatst de gesneden knoflook toe. Voeg de warme bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep gedurende vijf minuten gaar worden. Haal de pan van de warmtebron en voeg de kruiden toe (bewaar een beetje basilicum voor de garnering). Pureer het geheel tot een gladde soep met een staafmixer. Roer de room door de soep en warm de soep kort op. Breng de soep op smaak met peper en garneer met blaadje basilicum.
Favoriet Thais soepje (4 pers)
- 1 grote rode ui
- 3 tenen knoflook
- 1 stengel citroengras
- flink stuk gember (of meer, naar smaak)
2 stukken verse kurkuma of een flinke theelepel gedroogd
Dit fijnhakken en even fruiten in 2 eetlepels kokosolie.
- 1 liter bouillon (vis/kippenbouillon is het lekkerste)
- 250 ml kokosmelk
Dan de bouillon en kokosmelk erbij, 10 minuten laten koken, op smaak brengen met Keltisch zeezout
- groenten naar keuze (bijv bosui, bleekselderij, peultjes, Chinese kool, wat je in huis hebt)
- 100 gr shiitake paddenstoelen
- handje zeekraal
- 200 gr garnalen
- limoen/citroen
- koriander
- Keltisch zeezout
- zwarte peper
Voeg hier dun gesneden shiitake, de fijngesneden groenten aan toe. Even een paar minuten laten doorkoken, dan de zeekraal en garnalen erbij nog even kort op het vuur laten staan en afmaken met peper, het sap van een limoen/citroen en een flinke hand gehakte koriander.
Je kunt met deze soep goed variëren, je kunt er kip of vis aan toevoegen of er kan nog rijstmihoen bij. Als je niet van koriander houdt kun je peterselie nemen.
geluk in een soepkom!
Brandnetelsoep* 4 pers
(*je kunt de brandnetel vervangen door peterselie/kervel en dan heb je ook een hele lekkere gezonde soep)
- brandnetels pluk een vergiet vol en was ze goed.
- 1 courgette
- 1 ui
- een teentje knoflook
- boter
- 1 liter bouillon
- creme fraiche
- peper en zout
- peterselie
bereiding
Snijd de courgette in blokjes. Snipper de ui en de knoflook en fruit ze even aan, doe de brandnetels erbij en laat deze kort mee fruiten, voeg dan de courgette en de bouillon toe en laat doorkoken tot de groente zacht is. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Serveren met een schepje creme fraiche en garneren met wat peterselie.
*tip voor viseters: Je kunt aan deze kruidige soepen heel goed wilde zalmfilet in snippers aan toevoegen, even mee laten koken op het laatst.
Pastinaak-gembersoep 4 pers
Ingrediënten
- 2 pastinaken, ongeveer 800 gr.
- 2 tenen knoflook
- 1 ½ winterpeen/ grote zoete bataat (zoete aardappel)
- 1 grote ui, of 2 kleine
- 1 flinke duim gember,
- 100 ml kokosmelk of crème fraîche
- 1,5 liter bouillon (groente of kippenbouillon)
- 1 bosje koriander
- peper
Bloemkoolsoep
- 1 kleine bloemkool
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- klein stukje verse kurkuma (of een tl gedroogde)
- kerriepoeder
- 1 el mosterd
- roomboter/kokosolie
- slagroom/kokoscrème
- 1 liter bouillon
- zout en peper
Snijd de groente en fruit aan in een flinke schep kokosolie of klont boter, voeg kurkuma en knoflook en zout toe. Voeg bouillon toe en laat geheel 20 minuten koken. Maak de soep glad met een staafmixer en voeg slagroom/kokoscrème toe, op smaak maken met eventueel nog wat zout en peper.
Kippensoep
1/2 soepkip of 6 kippenvleugeltjes
1 stukje prei
1 wortel
1 stengel bleekselderij/wat groen van de knolselderij
2 tenen knoflook
1laurierblad
wat stukjes foelie
zwarte peperkorrels
takje tijm
Keltisch zeezout
appelazijn
soepgroenten: selderij, klein worteltje peterselie
Leg de kip in koud water met de grof gehakte groenten, geneusde peperkorreltjes en knoflook en de kruiden en zet dit zachtjes op een klein vuurtje zonder deksel. Als het kookt, afschuimen en 2 uur op een warmhoudplaatje zetten met deksel, dan het vuur uitdraaien en laten afkoelen tot het handwarm is. Haal nu het kippenvlees van de botten en zet dit koel weg, dit kun je later terug doen in de soep en/of een deel gebruiken voor een salade of in de nasi. Doe nu de botten weer terug in het water met een scheutje azijn en laat dit nog 2 uur op het warmhoudplaatje trekken. Giet nu de bouillon door een zeef in een schone pan om er direct soep van te maken of in de koelkast in een afgesloten pot. Voeg aan de bouillon de stukjes kip en de verse soepgroenten toe, op smaak maken met Keltisch zeezout.
Zuurkoolsoep (4 pers)
-
bouillon maken van varken/rund/kip (bij voorkeur van varkens)
-
300 gr zuurkool
-
zoete bataat
-
peterseliewortel
-
1-2 el mosterd
-
100 ml slagroom
-
Keltisch zeezout
-
verse zwarte peper
Bouilon: Als je varkenspootjes/botten met wat vlees eraan kunt krijgen dan gebruik deze, soepkip of runderbotten en een schenkel kan ook. Zet de botten in het water met een scheutje azijn en laat een uur staan, voeg rozemarijn, tijm, foelie, wat venkel en prei toe aan het water en breng het langzaam tot het kookpunt. Er ontstaat dan wat schuim aan de oppervlakte die je er zo goed mogelijk vanaf schept met schuimspaan oid. Laat het dan op een warmhoudplaatje of in de oven op 90 graden 4 uur trekken.
Giet de bouillon af en je laat de botten afkoelen tot je het vlees wat aan de botten zit eraf kunt halen, leg het vlees in een schaaltje afgedekt in de koelkast en zet de botten en de bouillon nog een keer op een zacht vuurtje of in de oven voor 8/12 uur. Dan giet je de bouillon door een zeef en is deze klaar voor gebruik.
Schil de peterseliewortel en de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Doe in de pan wat kokosolie/boter en fruit de knolgewassen even aan en doe de bouillon erbij. Als de soep bijna kookt voeg je de zuurkool toe en dit geheel 45 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer, voeg het vlees toe en breng op smaak met zout, mosterd en zwarte peper. Wees niet bang om wat zout toe te voegen, wat moeilijk in te schatten lijkt door de zure smaak. Op het laatst de slagroom erdoor roeren en de soep is klaar om te serveren.