Lunch-Salades
Salades
Alle ingrediënten zijn voor 4 pers
Avocadosalade met warme mosterdvinaigrette
- handvol veldsla
- 2 avocado’s
- 2 stengels bleekselderij
- feta kaas
- 4 el extra vierge olijfolie (of meer)
- 2 tl sesamzaad/1 eetl tahin
- 1 el citroensap
- 2 tl grove mosterd
Was en en droog de veldsla, snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Leg dit op een bord. Schil de avocado’s en snijd ze in dunne schijfjes. Leg ze op de groenten en strooi de feta erover. Verwarm 1 el olie in een kleine pan. Voeg sesamzaad/tahin toe en laat het op laag vuur net goudgeel worden. Haal het direct van het vuur en laat het licht afkoelen.Voeg citroensap, de rest van de olie en de mosterd toe en roer alles goed. Giet het warme mengsel over de salade. Serveer deze direct.
Deze salade met een boeren omelet/ zachtgekookte eieren serveren maakt de maaltijd compleet.
Witlofsalade
- drie flinke stronken witlof
- handje veldsla
- verse peterselie
- 5 radijsjes
- avocado
- lente ui
- kappertjes/zure augurken in schijfjes/ingelegde artisjokken of combinatie
dressing:
- 4 el olijfolie
- 1 eetl crème fraîche of Griekse yoghurt
- beetje citroensap
- tl honing
- tl mosterd
- zout en peper
Maak eerst de dressing. Was en snijd de groenten en voeg de dressing toe. Garneren met de peterselie.
Serveren met zalmfilet of kippenpootjes en in kokosolie gebakken schijfjes pastinaak. Als je vegetarisch wilt eten kun je op de salade twee zachtgekookte eieren of een warme geitenbrie/val-dieu kaasje leggen, deze verwarm je even in de oven op 160 graden 10 min
Quinoa salade
4 pers
- 300-400 gr quinoa
- 2 komkommers
- 4 lente-uitjes
- 10 radijsjes
- 10 zure augurken
- 2 avocado’s
- bouillon
- bosje koriander/peterselie
- handje muntblaadjes
- 200 gr feta of verse geitenkaas (zo vet mogelijk)
- olijfolie
- 1 limoen
- peper en zeezout
Tzatziki
- 1 komkommer
- 300 gr Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- citroensap of azijn (naar voorkeur)
- verse munt en/of dille (naar voorkeur)
- verse peper zeezout
De komkommer schillen, zaadjes eruit halen en grof raspen. De geraspte komkommer in een zeef doen en een beetje zeezout erover strooien om het vocht te onttrekken. De munt en/of dille en knoflook fijnhakken en samenvoegen met de Griekse yoghurt en de geraspte komkommer. Tenslotte op smaak brengen met verse peper en zeezout.
Baconnaise (geen reuzel?, dan kun je olijfolie en boter gebruiken)
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn:
- 2 eigeel, liefst buitenloop biologisch
- 1 theel mosterd
- 1 1/2 eetl citroensap
- 100 ml olijfolie en 200 gr reuzel
- flinke snuf Keltisch zeezout, beetje kurkuma
Doe in de keukenmachine of in een beslagkom met de mixer: eigeel en mosterd
Mix totdat het goed gemengd is, ongeveer 30 sec en nu voeg je heel langzaam, druppel voor druppel de olie toe tot het goed mengt dan kun je rustig wat sneller de olie toevoegen als alle olie goed geëmulgeerd is, de reuzel erdoor mixen. Dan de citroensap, curcuma en het zout erbij. Door de reuzel zal de mayonaise goed dik worden en is hij wat minder stevig als ie op kamertemperatuur is.