Lunch-Salades

Lunch-Salades

Salades

Alle ingrediënten zijn voor 4 pers

Avocadosalade met warme mosterdvinaigrette
img_1671

  • handvol veldsla
  • 2 avocado’s
  • 2 stengels bleekselderij
  • feta kaas
  • 4 el extra vierge olijfolie (of meer)
  • 2 tl sesamzaad/1 eetl tahin
  • 1 el citroensap
  • 2 tl grove mosterd

Was en en droog de veldsla, snijd de bleekselderij in dunne plakjes.  Leg dit op een bord. Schil de avocado’s en snijd ze in dunne schijfjes. Leg ze op de groenten en strooi de feta erover. Verwarm 1 el olie in een kleine pan. Voeg sesamzaad/tahin toe en laat het op laag vuur net goudgeel worden. Haal het direct van het vuur en laat het licht afkoelen.Voeg citroensap, de rest van de olie en de mosterd toe en roer alles goed. Giet het warme mengsel over de salade. Serveer deze direct.

Deze salade met een boeren omelet/ zachtgekookte eieren serveren maakt de maaltijd compleet.

Witlofsalade

  • drie flinke stronken witlof
  • handje veldsla
  • verse peterselie
  • 5 radijsjes
  • avocado
  • lente ui
  • kappertjes/zure augurken in schijfjes/ingelegde artisjokken of combinatie

dressing:

  • 4 el olijfolie
  • 1 eetl crème fraîche of Griekse yoghurt
  • beetje citroensap
  • tl honing
  • tl mosterd
  • zout en peper

Maak eerst de dressing. Was en snijd de groenten en voeg de dressing toe. Garneren met de peterselie.

Serveren met zalmfilet of kippenpootjes en in kokosolie gebakken schijfjes pastinaak. Als je vegetarisch wilt eten kun je op de salade twee zachtgekookte eieren of een warme geitenbrie/val-dieu kaasje leggen, deze verwarm je even in de oven op 160 graden 10 min

Quinoa salade

4 pers

  • 300-400 gr quinoa
  • 2 komkommers
  • 4 lente-uitjes
  • 10 radijsjes
  • 10 zure augurken
  • 2 avocado’s
  • bouillon
  • bosje koriander/peterselie
  • handje muntblaadjes
  • 200 gr feta of verse geitenkaas (zo vet mogelijk)
  • olijfolie
  • 1 limoen
  • peper en zeezout
Bereid de quinoa volgens aanwijzingen en gebruik in plaats van water (kippen)bouillon of voeg aan water een bouillonblokje toe. Verwijder pitjes van komkommer en snijd in blokjes, snijd ook de radijs en avocado en augurken in blokjes. De lente-ui in ringetjes snijden en de kruiden fijnsnijden. Maak een dressing van olijfolie en limoensap (3 delen olijfolie een deel limoensap). Voeg alle ingrediënten samen en verdeel de dressing erover en de verkruimelde kaas, goed husselen.  Serveren met de tzaziki en/of kofte/gehaktballetjes.
 

Tzatziki

  • 1 komkommer
  • 300 gr Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • citroensap of azijn (naar voorkeur)
  • verse munt en/of dille (naar voorkeur)
  • verse peper zeezout

De komkommer schillen, zaadjes eruit halen en grof raspen. De geraspte komkommer in een zeef doen en een beetje zeezout erover strooien om het vocht te onttrekken. De munt en/of dille en knoflook fijnhakken en samenvoegen met de Griekse yoghurt en de geraspte komkommer. Tenslotte op smaak brengen met verse peper en zeezout.

Baconnaise (geen reuzel?, dan kun je olijfolie en boter gebruiken)
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn:

  • 2 eigeel, liefst buitenloop biologisch
  • 1 theel mosterd
  • 1 1/2 eetl citroensap
  • 100 ml olijfolie en 200 gr reuzel
  • flinke snuf Keltisch zeezout, beetje kurkuma

Doe in de keukenmachine of in een beslagkom met de mixer: eigeel en mosterd
Mix totdat het goed gemengd is, ongeveer 30 sec en nu voeg je heel langzaam, druppel voor druppel de olie toe tot het goed mengt dan kun je rustig wat sneller de olie toevoegen als alle olie goed geëmulgeerd is, de reuzel erdoor mixen. Dan de citroensap, curcuma en het zout erbij. Door de reuzel zal de mayonaise goed dik worden en is hij wat minder stevig als ie op kamertemperatuur is.

Geef een reactie