Kurkuma (drankjes)
Kurkuma staat bekend om zijn heilzame eigenschappen, het is o.a. ontstekingsremmend, helpt de lever te ontgiften, stimuleert de galwerking en daarmee de spijsvertering, m.n. de vetvertering. Er is ook veel onderzoek gedaan naar de kankerremmende werking van deze wortel. Het probleem met kurkuma is vooral de opneembaarheid, deze wordt verhoogd door er zwarte peper bij te gebruiken, vet toe te voegen of… te fermenteren. Je kunt het dus uitermate goed gebruiken in curry’s en toevoegen aan sauzen. Er bestaan recepten om er een drankje van te maken zoals de bv golden milk. Onlangs ben ik echter gestuit op een recept waar ik erg enthousiast over ben, namelijk gefermenteerde kurkuma limonade!! De fermentatie maakt de kurkuma beter opneembaar, maar voegt naast alle gezondheidsvoordelen van de kurkuma ook nog eens de probiotische eigenschappen toe van fermentatie. Als dat nog niet genoeg was is het ook nog eens een lekker fris en sprankelend drankje dat er prachtig uitziet. Hier onder volgen beide receptjes voor de warme en koude drank:
Oh ja nog wat tips:
- Gebruik handschoenen en draag een schort bij het hanteren van kurkuma wortels en de bereiding ervan èn probeer niet te knoeien op spullen die je lief zijn 😉 Het gefermenteerde drankje bevat behoorlijk wat koolzuur en kan nogal schuimen, dus laat daarvoor ruimte in de fles!
- Bouw het gebruik van het gefermenteerde kurkuma drankje langzaam op, want het kan een zeer ontgiftende uitwerking hebben, mn op de darmen heb ik zelf gemerkt. Ik zou het om die reden zwangere vrouwen niet aanbevelen.
Golden Milk
Ingrediënten:
- 120 ml water
- 60 gr kurkumapoeder
- 250 ml kokosmelk
- honing
- ½ tl zwarte peper
Bereiding:
Kurkumapasta:
Verwarm het water in een steelpan op het vuur. Voeg de kurkumapoeder toe. Verwarm totdat er een okergele pasta ontstaat, peper toevoegen. Voeg evt. extra water toe als de pasta te dik is. Het moet net iets dikker zijn dan bechamelsaus. Bewaar de pasta in een afgesloten potje in de ijskast.
Golden Milk:
Vermeng 1 tl kurkumapasta met 250 ml warme kokosmelk, eventueel een klein beetje honing. Liever minder of meer kurkumapasta? Dat kan en hangt helemaal van jouw smaak af.
Kurkuma limo (voor 1 liter)
Ingrediënten:
- 3 verse kurkuma wortels (eventueel een stuk gember als verse kurkuma niet voorhanden is)
- 2 el poeder (eventueel een extra el als er geen verse kurkuma voorhanden is) of nog 3-5wortels verse kurkuma
- Snufje peper
- 1 citroen/limoen
- 2 el honing (koud geslingerd)
- 0,75 l water
Bereiding:
- rasp 1 verse kurkuma wortel (of de gember bij gebrek aan verse kurkuma)
- rasp de schil van de citroen/limoen,
- pers het sap uit de citroen.
- Snijd de andere kurkuma wortels in dunne plakjes
- kook deze in 200 ml water met de peper en eventueel de poeder
- laat 15-20 min op laag vuur sudderen (de poeder hoef je niet lang te koken, de verse wortels wel)
- Laat dit afkoelen tot onder 40 graden.
- Voeg alle ingrediënten nu samen in een pot/fles van 1 liter en
- laat 3-5 dagen op kamertemperatuur staat tot het drankje begint te bubbelen en fris zuur smaakt, niet meer zoet.
- Zeef het drankje en bewaar in een beugelfles, let op het kan behoorlijk schuimen!
- Gebruik voor de volgende keer steeds wat van dit drankje als starter zodat het fermenteren sneller gaat, het drankje is dan meestal al na 2 dagen klaar afhankelijk van de temperatuur.
Originele recept:
http://m.expand-your-consciousness.com/delicious-cancer-fighting-turmeric-soda/?t=HHL