Ont-lasten

Ont-lasten

Ont-lasten

Goed naar het toilet kunnen gaan is iets dat niet vaak besproken wordt, maar o zo belangrijk is voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Wanneer er een paar dagen wordt overgeslagen en het ongemak oplevert kun aambeien ontwikkelen maar ook kun je goed sacherijnig worden. De opluchting wanneer het wel lukt is zeker net zo groot.

Er kampen veel mensen met constipatie/obstipatie klachten. Eigenlijk hoort dit een dagelijkse pijnloze korte aangelegenheid te zijn. Je voelt aandrang, gaat naar het toilet en in korte tijd en zonder al teveel verbruik van wc papier sta je vlot weer je handen te wassen. Eventueel vind dit ritueel twee of zelfs drie maal daags plaats. Wanneer er echter niet dagelijks ontlasting wordt aangemaakt of deze met veel moeite en in kleine keutelige samenstelling naar buiten komt en je een gevoel van volheid ervaart spreken we van constipatie. Soms zitten er zelfs meerder dagen tussen deze toiletgang.

In de ideal situatie ‘scoren we’ op de  Bristol Stool Chart een 3 of 4. 

En bij 1 en 2 is er sprake van obstipatie

Het is niet alleen onaangenaam, mentaal belastend en kan het ronduit pijnlijk zijn en schade aan de darm opleveren, het vormt ook een belasting voor de rest van je lichaam. 

Wat zijn kenmerken van verstopping?

Moeite met het naar buiten werken van de ontlasting

Bristol Stool Chart kom je niet verder dan 1-2

Je hebt het gevoel dat je vol zit.

De ontlasting komt niet dagelijks

Belasting

Alle afvalstoffen die er tijdens de spijsvertering maar ook door alle andere processen in het lichaam worden geproduceerd worden hoofdzakelijk en idealiter afgevoerd door de nieren en de darmen. Wanneer dit niet goed doorloopt is het alsof de afvoer is verstopt en kunnen toxines het lichaam niet verlaten. Deze worden daardoor gedeeltelijk weer opgenomen door het lichaam die ze via andere wegen moet zien kwijt te raken. De alternatieve uitscheiding organen worden dan aangesproken en stoffen worden dan afgevoerd via de huid, slijmvliezen, longen, of bij vrouwen de baarmoeder. 

Dit kan dan weer klachten met zich meebrengen, zoals uitslag, verkoudheden, ontstekingen en menstruatieklachten. 

Bevorderen

Veel mensen proberen de stoelgang te bevorderen door voldoende vezels in te nemen, zelfs speciale zakjes met voedingsvezels  of drinken kruidenthee die de stoelgang bevorderen. Bekende laxerende voedingsmiddelen zijn (gedroogde) pruimen en lijnzaad. Pruimen bevatten sorbitol welke water in de darmen kan brengen, daarnaast bevat het net als alle andere soorten fruit vezels, zoals pectine welke ook stimulerend kan werken. 

Vezels Het eerste dat je hoort bij verstopping is méér vezels! En dan bedoelen ze vaak meer granen, of wel de onoplosbare vezels, de oplossing ligt echter bij een ander soort vezels: 

Oplosbare vezels. Niet de scherpe volkoren granen en zilvervlies rijst die de darmen vooral irriteren en slijmvlies stuk maakt, maar vezels uit groenten die vocht aan zich binden, mits je dus genoeg drinkt en meer volume creëren in de darm, waardoor jij weer eerder naar de wc kunt. Maar daarnaast doen ze nog iets anders: ze dienen als voedsel voor je darmbacteriën. Je vindt oplosbare vezels in zoete bataat, pastinaak, uien, venkel, pompoen, aardpeer – groenten dus. Niet in brood.

Vocht Voldoende drinken, wanneer de darmen teveel vocht onttrekken aan de ontlasting zou dat wel eens een aanduiding kunnen zijn dat er een tekort is aan water. Koffie werkt weliswaar laxerend voor veel mensen, aar onttrekt ook vocht waardoor het probleem niet verdwijnt. Water en kruidenthee of bouillon werkt het beste. Op de bouillon komen we nog terug, want die heeft nog meer voordelen voor een soepel stoelgang.

Vetten Meer vetten toevoegen, dit maakt de ontlasting niet alleen soepeler maar zorgt ook voor zuren (butyraatzuur bv) waar de goede bacteriën zich mee voeden.

Gluten Gluten elimineren. Niet iedereen heeft een probleem met gluten. Maar het geeft bij meer mensen klachten dan je zou denken. Het is ook lastiger vast te stellen. Bij lactose-intolerantie krijgt nagenoeg iedereen dunne ontlasting en kramp. Maar als je niet tegen gluten kunt, kan het alle kanten op. De één krijgt enorme verstoppingen, de ander chronische diarree, de derde heeft wisselende consistenties. Je kunt eens uitproberen of je zonder gluten beter af bent door deze consequent een maand weg te laten. Daarna eet je juist wel een paar sneden brood en dan weet je het wel wat gluten voor je doen.

Voldoende voedingsstoffen. Als er onvoldoende vitamine en mineralen binnen komen zal het lichaam zoveel mogelijk uit het beetje dat je aanlevert moeten halen en het voedsel langer vasthouden. Wanneer er overvloed is kan het lichaam de brei makkelijker doorlaten.

Probiotica. Jouw eigen microbioom produceert zuren, zoals de melkzure bacteriën die we kennen als lactobaccillen. Deze zuren zetten onze darmen aan tot actie en bevorderen zo de doorloop. Daarnaast produceren ze ook voedingsstoffen en helpen met voeding te verteren. Als je te weinig bacteriën hebt kan het helpen deze toe te voegen door het gebruik van gefermenteerde voeding en drank of tijdelijk een probiotica in te zetten. 

Bottenbouillon bevat veel slijmstoffen en deze helpen bij de spijsvertering, en een goede spijsvertering is essentieel voor een goede stoelgang. Door gezonde slijmvliezen verloopt de stoelgang ook soepeler. Bovendien kunnen de goede bacteriën zich alleen vestigen in een gezonde slijmvlieslaag. Deze stoffen verkrijg je door botten van kip/rund/vis lang en zacht te koken, de gelatine rijke soepen die je daar mee kunt maken zijn daarom een belangrijk onderdeel van het herstellen van de darmgezondheid.

Lever en galwerking. De lever en gal zorgen dat alle vetten, maar ook vitaminen en vezels goed verteerd kunnen worden. Gal zet onze darmperistaltiek aan, daarnaast moet onze lever alle toxines die er uit zowel spijsvertering als onze leefomgeving worden aangeleverd weer opruimen. Het eten van voldoende vetten en het gebruik van bitterstoffen kan de lever goed doen.

Ademhaling. Door een goede buikademhaling krijgt je buik meer ruimte en is er meer beweging in die regio. Zet je daarentegen de ademhaling hoog en vast dan ontbreekt deze stimulans. Onstpannen is sowieso beter voor de spijsvertering en een rustige buikademhaling is hierbij ook een voorwaarde.

Acupressuur. Deze simpele doe het zelf drukpunt pressure kan ook helpen. 

Punt Yang Gui Xue bevindt zich in de opening tussen duim en wijsvinger. Druk erop kan darmperistaltiek of darmcontracties stimuleren. Je kunt dit punt twee minuten vasthouden om je spijsverteringskanaal te stimuleren of om spanning of slapeloosheid te verlichten

Houding toilet

Hurken is van oudsher de natuurlijke positie van waar we door de gehele evolutie ons hebben ontlast. Tegenwoordig zitten we allemaal. Fysiologisch is dit niet logisch, onze darm wordt op deze manier in een knik gezet en geeft het een extra obstakel dat we moeten overwinnen.

Nu hoeven we echt niet op het toilet te gaan hurken, want dit is juist vaak weer teveel van het goed, maar door een krukje onder je voeten te zetten verhoog je de positie van de knieën en kom je in de ideale ontspannen positie te zitten. 

Wat niet te doen

zakjes vezels, psyllium, veel rauwkost en zilvervlies/volkoren granen, stoelgangthee met sennapeul

Als het al te laat is en bovenstaande tips niet helpen is het soms nodig om de boel een beetje op gang te helpen. Grijp dan niet naar laxeermiddelen die de darmen voornamelijk irriteren en de microbioom/darmflora belasten.

Je kunt Vit C nemen, ieder uur 1 gram natriumascorbaat tot je naar het toilet kunt, maar dit kan wel gasvorming en kramp veroorzaken. Bovendien als je dan eenmaal gaat zit je er ook wel een paar uur aan vast om in de buurt van een toilet te blijven.

Mineralen zoals zout, maar zeker magnesium kan ook helpen, dit is ons ontspanning mineraal en helpt dus al op die manier, maar supplementen kunnen ook de darmen prikkelen, zeker magnesiumoxide of magnesiumsulfaat/bitterzout werkt zeer stimulerend.

Een zeer effectieve manier die minder krampen en gasvorming oplevert is Oxypowder. Gebruik dit alleen als noodoplossing, want op een gegeven moment moet het lichaam het wel zelf weer op gaan pakken, maar er geldt wel, beter eruit als erin.

Geef een reactie