bietenkvass

bietenkvass

Bietenkvass:

Was twee rode bieten en snijdt ze in blokjes. Doe deze in een schone glazen pot van ongeveer een halve liter, voeg een ruime dessertlepel Keltisch zeezout toe en als je hebt een scheutje starter: melkwei. Eventueel kun je voor de smaak nog wat schijfjes gember toevoegen. Dan vul je de pot verder met water en zet deze op kamertemperatuur donker weg voor minstens 5 met starter of 10 dagen zonder, langer kan ook.
De starter kun je toevoegen om het fermentatie proces wat te versnellen. Als je het eenmaal hebt gemaakt kun je ook een beetje kvass gebruiken als starter, maar het is niet noodzakelijk, alleen duurt het dan wat langer.
Na 5/10 dagen giet je het vocht af en kun je de rode bieten een tweede keer gebruiken, daarna moet je nieuwe bieten gebruiken. Als het gelukt is moet het een ziltig zuur drankje zijn welke je puur kunt drinken of toevoegen aan water. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevorderen de spijsvertering omdat zij rijk zijn aan enzymen en hebben een probiotische werking voor de darmen.