Fruitvliegjes effectief bestrijden

Fruitvliegjes effectief bestrijden

fruitvliegenval2Fruitvliegjes, ook wel bekend als azijnvliegjes, kunnen in de zomer een echte plaag zijn. Ieder jaar wanneer het zo warm is dat de kokosolie vloeibaar wordt komen ze, soms in grote getallen. Maar hoe kom je er vanaf?

Bij mij ligt er meestal wel ergens in de fruitschaal heel rijp zomerfruit waar ze massaal op af komen. Of een van mijn sinaasappelen/citroenen is ineens groen aan het uitslaan en dan is het helemaal feest. Je wilt als echte fermentatie geek niet hebben dat er azijn/fruitvliegjes in je creaties komen, want die verpesten direct de boel.

Fruitvliegjes dragen een azijnzuur-bacterie bij zich die je fermentatieprojecten in azijn veranderen. Daarom dek je ook altijd je producten af met een (kaas)doekje die je vastzet met een elastiekje. Maar als ze rondzwermen tijdens het brouwen word ik soms wel een beetje nerveus en wil graag van die kleine rakkers af. Als het echt te dol werd ging ik ze met de stofzuiger te lijf, maar dat was dweilen met de kraan open, want een paar uur later zaten er weer een heleboel.  Dus ging ik op zoek naar een manier om fruitvliegjes effectief te bestrijden.

Tips

Zorgen dat je geen rijp fruit hebt rondzwerven helpt natuurlijk wel, net als je afval vlot weggooien. Als je zoals ik de hele keuken vol hebt staan met grote potten pruttelende potten kefir, jun en kombucha zijn er echter altijd wel geïnteresseerde passanten.

Ik kwam een keer op Facebook een tip tegen die ze zou bestrijden. Nu heb ik in de tips op fb geen rotsvast vertrouwen, maar besloot deze toch uit te proberen. En warempel het leek te werken, maar nog niet altijd naar wens. Na wat experimenteren hier en daar wat aanpassen is het gelukt en deel ik nu mijn ultieme fruitvliegen val met jullie.

Fruivliegval maken:

Nodig:

  • 1 glazen pot/fles
  • wat lokmiddel: appelazijn/jun/kombucha/wijn
  • beetje appelsap/honing (ze houden van zoet)
  • paar druppels afwasmiddel (we willen er wel vanaf, sorry)

Je doet een laagje  kombucha//jun/wijn/appelazijn met een scheutje appelsap en een paar druppels afwasmiddel in een glaasje/fles en zet dat op je keukenkastje of op het aanrecht. Je zult zien dat ze één voor één voor gaas gaan.

Er zullen altijd nog wel 1 of 2 vliegjes rondzwerven, maar van een plaag kun je zeker niet meer spreken, de meesten vliegen zoals je ziet toch in de val :-).

Iedere week verversen ziet er wat frisser uit en houdt de val optimaal in vorm.

fruitvliegenval

4 gedachten over “Fruitvliegjes effectief bestrijden

    1. Ik laat het ook niet overrijp liggen Irmgard, maar als je zoals ik je keuken vol hebt staan met fermentatieprojecten dan zijn het erg onwelkome gasten zoals je kunt lezen.

Geef een reactie