Fijne vochtige ogen
Regeneratie van oogcellen
Ons lichaam vervangt iedere dag oude cellen met nieuwe, zo hebben we iedere 7-12 jaar een heel nieuw lichaam. De cellen in onze ogen zijn ook in staat zijn om te regenereren en zichzelf te repareren. Het is goed nieuws dat oogcellen kunnen regenereren, maar wat kunnen we doen om dit proces te bevorderen zodat ze weer fijn en vochtig aanvoelen en hoe kunnen we oogschade voorkomen?
Vermijd het standaard Westerse Voedingspatroon.
Het standaard “Westerse” dieet, is een risicofactor voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) en andere oogklachten. Het schaadt de ogen in het algemeen:
-> het veroorzaakt ontstekingen in de darmen en verstoort van het microbioom/darmflora.
-> het veroorzaakt hyperglycemie (te veel suikers in het bloed), die het netwerk van kleine bloedvaten van het netvlies beschadigt;
-> door het beroven van het lichaam van voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen.
Om de gezondheid van uw ogen te beschermen, verwijder je geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers en industriële bewerkte plantaardige oliën uit je voedingspatroon. Neem in plaats daarvan een voedingspatroon aan dat veel voeding bevat met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, eten zoals onze voorouders dat deden.
Antioxidanten
Het netvlies bevat een hoge concentratie onverzadigde vetzuren, die zeer gevoelig zijn voor oxidatieve schade. Voedingsantioxidanten, waaronder carotenoïden, vitamine C en vitamine E, zijn van cruciaal belang voor de gezondheid van de ogen, omdat ze oxidatieve schade aan het netvlies helpen voorkomen.
Luteïne en zeaxanthine, gevonden in eieren, groenten en fruit, zijn antioxidanten die helpen de structuur en functie van de macula van het oog te behouden. Ze voeren vrije radicalen voeren absorberen schadelijk blauw licht en beschermen tegen netvliesaandoeningen. Astaxanthine, een carotenoïde in zalm, garnalen, kreeft en krill, vermindert oxidatieve stress en DNA-schade in de ogen.
Vitamine C helpt de oogdruk te reguleren door het behoud van een gezond weefsel, het zogenaamde trabeculaire* netwerk. Vitamine E voorkomt oxidatie van de vetten in het oog. Vitamine C komt voor in bessen, citrusvruchten, lever, broccoli, spruitjes en paprika’s en vitamine E in rode palmolie, olijfolie, avocado’s, noten en zaden.
bron afbeelding: https://www.optometrie.nl/client/ogen/oogziektes/droge-ogen
*Het netwerk functioneert als een soort van zeef, waardoor het vocht een weerstand ondervindt. Hierdoor wordt de oogdruk opgebouwd. Het kamervocht verlaat het trabeculum via het kanaal van Schlemm. (bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/Trabeculair_netwerk)
Omega-3 vetzuren
Omega-3-vetzuren, met name docosahexaeenzuur (DHA), zijn essentieel voor een gezonde oogfunctie. DHA komt in hoge concentraties voor in het netvlies van het oog, waar het de structuur van de fotoreceptorcellen in stand houdt en een gezonde visuele functie bevordert. Lage omega-3-niveaus worden geassocieerd met verschillende oogziekten, waaronder het droge-ogensyndroom, AMD en glaucoom.
Het droge oog ontstaat wanneer de deklaag over de oppervlakte van het oog genoemd de traanfilm een deel van zijn bescherming verliest, dit kan ontsteking in de traanklieren veroorzaken. Een vette laag in deze film werkt als een biologische beschermlaag die de waterige laag eronder beschermt. Maar wanneer een persoon weinig omega-3 vetzuren en te veel omega-6 vetten eet, blijkt dat de vette laag minder goed beschermt wat resulteert in ontstekingen en de symptomen van droge ogen.
Bron afbeelding: https://www.optometrie.nl/client/ogen/oogziektes/droge-ogen
Omgekeerd wordt een hoge inname van omega-3-vetzuren geassocieerd met een verminderd risico op maculaire degeneratie, lagere intraoculaire druk, verbeteringen in het droge-ogensyndroom en bescherming van netvliescellen tegen oxidatieve schade. Onderzoek wijst uit dat de inname van omega-6 vetzuren tot een minimum moet worden beperkt om de maximale voordelen van omega-3 voor de gezondheid van de ogen te verkrijgen. Omega 6 vetzuren vinden we vooral in margarine en oliën gemaakt van maïs, zonnebloem en sojabonen, maar ook granen, noten en graangevoerd vlees/zuivel. Omega 3 vindt je vooral in vette vis en grasgevoerd vlees.
Voldoende vit A
Vitamine A-tekort is een bekende oorzaak van het droge-ogensyndroom en nachtblindheid. Biologisch beschikbare vitamine A wordt alleen gevonden in dierlijke voeding, zoals levertraan, eigeel, runderlever, kippenlever, grasgevoerde zuivelproducten en zeevruchten. Carotenoïden zoals bètacaroteen zijn voorlopers van vit A, deze komen voor in gele en oranje plantenvoeding; terwijl carotenoïden hun eigen unieke gezondheidsvoordelen hebben, is hun omzetting naar vitamine A beperkt. Om de gezondheid van de ogen te optimaliseren, is het daarom van cruciaal belang dat je vitamine A-bevattende voedingsmiddelen consumeert.
Meer vit D
Vitamine D-receptoren worden gevonden in verschillende structuren in het oog, waaronder het netvlies, het epitheel van het netvlies, en de vasculaire laag die bekend staat als het choroid. Vitamine D werkt samen met deze receptoren om antioxidantsystemen, ontstekingen en de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten in het oog te reguleren.
Vitamine D-deficiëntie wordt geassocieerd met een verhoogd risico op AMD en glaucoom bij volwassenen en bij bijziendheid bij kinderen. Omgekeerd helpen voldoende vitamine D-niveaus om een gezonde intraoculaire druk te behouden, de neovascularisatie van het netvlies (te veel nieuwe bloedvaten) te remmen en de oogontsteking te reguleren, wat een gezonde oog-structuur en -functie bevordert.
Naast het beperken van de verkeerde stoffen en het optimaliseren van de inname van de juiste voedingsmiddelen is er nog een factor die van groot belang is, die van de bacteriën en gisten.
Het oogmicrobioom
Er raakt steeds meer bekend over het belang van onze darmen. En als je Geef je Ogen de Kost hebt gelezen dan ben je je bewust van de cruciale rol die de microbioom/darmflora inneemt in onze gezondheid. Niet alleen de darmflora/microbioom van de darmen, maar ook het microbioom van de huid, oor, mond en de neusmicroben spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Onze ogen herbergen hun eigen unieke verzameling van microben – het oogmicrobioom -.
bron afbeelding: https://www.researchgate.net/figure/Schematic-representation-of-ocular-surface-microenvironment-components-The-cornea_fig1_318034738
Het oogmicrobioom bevat relatief weinig microben en heeft een lage mate van diversiteit in vergelijking met de darm-, huid- en neusmicrobiomen. Uit onderzoek blijkt echter dat het grote invloed heeft op de gezondheid en de ziekte van de ogen. De verzamelde oogmicroben beschermen de ogen tegen infecties en wijzigingen in de samenstelling ervan verhogen het risico op oogziekten.
Oogdruppels en antibiotica (in oogdruppels) kan het microbioom van het het oog totaal veranderen. Het dragen van contactlenzen lijkt het gemakkelijker te maken voor ziekteverwekkers om het oogoppervlak te koloniseren, waardoor het oogmicrobioom wordt verstoord en het risico op ooginfecties toeneemt. Ook make-up kan hier een negatief effect op hebben.
Een recente studie toonde aan dat orale consumptie van het probioticum Lactobacillus paracasei de vermoeidheid van de ogen bij mensen met oogafwijkingen aanzienlijk verminderde. In een andere studie werden Lactobacillus casei, L. acidophilus, L. reuteri, Bifidobacterium bifidum en Streptococcus thermophilus gevonden om de auto-immuniteit van de ogen in een diermodel van auto-immuunuveïtis (ontstekingsoogaandoeningen) te verminderen. We vinden deze melkzure bacteriën in melkkefir en rauwe koemelk.
Wat kunnen we nog meer doen om ons oogmicrobioom te versterken?
Alle slijmvliezen staan tot op zekere hoogte met elkaar in verband en beïnvloedden elkaar. Zo weten we dat bijvoorbeeld tandvleesproblemen vaak hun oorsprong vinden in de darmen, maar ook uveitis (oogontstekingen) in verband kan staan met ontstekingen in de darmen. Ontstekingen zijn een reactie van het lichaam op vervuiling, wanneer de toevoer van toxines uit voeding, omgeving en virussen/bacteriën te groot is ruimt het lichaam deze op door het vormen van ontstekingen.
Daarom is het verstandig om voor gezonde darmen te zorgen, omdat de ogen daarvan profiteren. Hiervoor maken we rijkelijk gebruik van bottenbouillons en gefermenteerde voeding en dranken. Met de bouillon versterken we alle slijmvliezen in het lichaam en een goede slijmvlies laag is noodzakelijk voor een gezond microbioom. In een gezonde slijmvlieslaag kunnen de juiste bacteriën en gisten zich huisvesten en deze werken in symbiose.
Hoe gezonder onze darmen hoe beter het gaat met onze immuniteit, onze gezondheid in het algemeen en ook de immuniteit en gezondheid van onze ogen en hun eigen microbioom. Deze maken onze ogen weerbaarder en creëren een gezond en vochtig leefmilieu wat prettig aanvoelt.