Ogen en Zenuwstelsel

Ogen en Zenuwstelsel

Ogen en het zenuwstelsel.

Neuronen ofwel zenuwcellen, zijn de belangrijkste cellen van de hersenen. Elk neuron bestaat uit meerdere delen: dendrieten, een cellichaam en een axon.

Voor goed zicht heb je een goed zenuwstelsel nodig, want daarmee worden impulsen omgezet in zicht. In onze ogen loopt een centraal oogzenuw, de nervus opticus.

De oogzenuw verbindt het oog met de hersenen. Het licht dat het oog binnenvalt, wordt door lichtgevoelige cellen, de kegeltjes en staafjes, in het netvlies omgezet in elektrische signalen.

De functie van de oogzenuw is om elektrische signalen naar het achterste deel van de hersenen (de visuele schors) te transporteren. Dit gebeurt via de ruim 1 miljoen dunne draadjes die door de oogzenuw lopen: de zenuwvezels. In de visuele schors worden de elektrische signalen omgezet in beelden zoals wij ze kennen.

Gifstoffen zorgen voor aantasting zenuwstelsel, denk aan suiker, vervuild water, pesticiden, herbiciden, medicatie, bacteriën die neurotoxines produceren, schimmels, zoals candida, parasieten, nachtschades, roken, slechte spijsvertering, maar ook stress zorgt voor een overschot aan afvalstoffen.

Deze toxines tasten onder andere de isolatie van onze zenuwen aan myelineschede genaamd. 

Naast het helpen bij de boodschapoverdracht zorgt myeline er ook voor dat een elektrisch signaal niet overspringt naar een zenuwcel waar het niet voor bedoeld is en zo kortsluiting veroorzaakt. 

Belangrijk is het daarom voor gezonde neuronen om deze gifstoffen zoveel mogelijk te beperken. Maar ook om deze zenuwen en de isolatie ervan te versterken.

Dit kunnen wij doen op drie manieren:

  1. Versterken van systeem en ontgiftingsorganen.  Zorgen dat het lichaam alles heeft om optimaal afvalstoffen te kunnen afvoeren, gezonde darmen en darmflora. Ondersteunen van lever en nieren. Voldoende drinken, kruiden, bottenbouillon, goede vetten en gefermenteerde voeding zijn hierbij van belang
  2. Onstpannen, zodat het zenuwstelsel wordt ontzien er herstel kan plaatsvinden. Yoga, mediteren, palmeren en andere ooghelende oefeningen zijn van belang.
  3. Voldoende bouwstoffen aanleveren om herstel van myelineschede te optimaliseren.

De myelineschede is een vettige stof, opgebouwd uit vetten (fosfolipiden) eiwitten en mineralen. 

Levertraan, lever en bottenbouillon op smaak gebracht met ongeraffineerd zout voorzien ons van zowel goede vetten als mineralen en eiwitten

Supplementen die dezelfde stoffen bevatten, vaak op plantaardige basis, zijn lastig om op te nemen.

Fosfolipiden zitten volop in vetten van organen. Het zit ook in kril, maar bijvoorbeeld zalm heeft het al voor ons omgezet, wilde zalm dankt zijn oranje kleur aan kril. Door supplementen op basis van kril te eten gaan we aan het begin van de voedselketen het voedsel van de vissen verbruiken, terwijl wij van oudsher altijd juist de vissen hebben gegeten en niet het visvoer.

Wanneer merken we dat onze zenuwbanen niet goed functioneren?

Overgevoeligheid voor licht, geluid of indrukken in het algemeen, snel overprikkeld en in het ergste geval zenuwpijn en beperkte overdracht van impulsen waardoor signalen helemaal niet meer aankomen. Een bekende ziekte is MS of ALS.

Bij de ogen kunnen de aangetaste oogzenuwen dus o.a. voor gevoeligheid van licht of wazig zicht zorgen zoals bij glaucoom welke onstaat wanneer  oogdruk te hoog wordt en zenuwen bekneld kunnen raken. Dit kan gepaard gaan met pijn, maar soms heeft met het niet in de gaten.

Stress, maar ook te weinig collageen in de ogen kan ervoor zorgen dat het lichaam de druk opvoert, om te compenseren voor tekort aan collageen.

Zwakke zenuwbanen worden eerder aangetasten, dus ook hier is het ontgiften, ontspannen en aanvoeren van juiste bouwstoffen van belang.

Regenerenen van het lichaam, onspanning en voeding, dit alles werk in synergie. 

Stress geeft toxines tast darmen en zenuwbanen aan. 

Vaak kiezen mensen voor plantaardige voeding omdat het stress systeem overhand heeft. Er wordt dan voor suikerrijk/koolhydraatrijke voeding gekozen, omdat eiwitten en vetten meer spijsverteringscapaciteit vergen. Uiteindelijk is dit een neerwaartse spiraal waardoor mensen steeds minder eiwitrijke en vette voeding verdragen. 

Beter is het de spijsvertering te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je deze broodnodige voedingsstoffen weer kunt opnemen.